≫ 

Nivo mora do 2100. godine mogao bi da poraste za 2 metra: Ugroženi su Njujork, London, Šangaj

Porast nivoa mora za oko 2 metra imao bi katastrofalne posledice za našu planetu

  • 6

Naučnici smatraju da bi zbog globalnog zagrevanja, odnosno ubrzanog otapanja leda na Grenlandu i Arktiku, nivo mora mogao naglo da poraste daleko više nego što se pretpostavljalo, piše BBC.

Naime, do sada se verovalo da bi do 2100. nivo mora mogao da poraste za jedan metar, a prema najnovijoj studiji, stvarni nivo mora mogao bi da poraste za čak 2 metra.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Zbornik radova u Nacionalnoj akademiji nauka".

Sneg Arktik, topljenje leda Foto: pixabay.com

Kada je Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPCC) 2013. objavio svoj peti izveštaj, upozorio je kako bi dalje zagrevanje planete moglo dovesti do porasta nivo mora za 52 do 98 centimetra do 2100. godine.

Prema najnovijoj proceni, ako se efekti staklene bašte ne smanje, nivo svetskog mora će vrlo verovatno da poraste za 62 do čak 238 centimetra u narednih 80 godina. Porast nivoa mora za oko 2 metra imao bi katastrofalne posledice za našu planetu.

Naučnici su izračunali kako bi u tom slučaju na svetu nestalo 1,79 miliona kvadratnih kilometara nastanjive površine, što je jednako veličini Libije. Veći deo tog zemljišta nalazio bi se u važnim područjima za uzgoj hrane, kao što je na primer delta Nila, prenosi Index.hr.

Bili bi ugroženi i veliki obalni gradovi, uključujući London, Njujork i Šangaj.

Globalno zagrevanje Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Sirijska izbeglička kriza rezultirala je dolaskom oko milion izbeglica u Evropu. Ali, broj migranata biće oko 200 puta veći ako nivo mora poraste za dva metra - relao je fizičar Džonatan Bamber sa Univerziteta Bristol.

Autori studije naglašavaju da još ima vremena da se izbegne ovakav zastrašujući scenario, pogotovo ako se u narednim decenijama značajno smanje efekti staklene bašte.

Naučnici su naveli kako mogućnost za najgori scenario iznosi oko 5 odsto.

- Da vam kažem da postoji 5 odsto šanse da će vas pregaziti auto ako sada pređete put, ne biste mu ni prišli. Čak i verovatnoća od 1% znači da bi poplava koja se događa samo jednom u sto godina mogla ipak da se dogodi za vreme vašeg života. Mislim da verovatnoća od 5 odsto predstavlja ozbiljan rizik za našu planetu - rekao je Bamber.

Pogledajte video: Ovo smo mi uradili našoj planeti! Led se topi na severnom polu

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA