≫ 

Svet je sve bliže nuklearnom ratu? UN tvrdi da ovakav rizik nije postojao još od Drugog svetskog rata

Raste broj oružanih grupacija, plaćenika, a zbog novih tehnologija nestaje linija između ofanzive i defanzive

  • 4
Apokalipsa, svetski rat, kraj sveta Foto-Ilustracija: Pixabay

Rizik od upotrebe nuklearnog oružja, odnosno od izbijanja nuklearnog rata, danas je najveći još od Drugog svetskog rata, upozorile su Ujedinjene nacije i apelovale da se ovaj problem shvati mnogo ozbiljnije.

Renata Duan, šefica Instituta za naoružanje pri UN (UNIDIR) rekla je da su u svim državama sa nukleranim naoružanjem procesi modernizacije programa u toku i navode da se sve menja delimično i zbog trke između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Događa se erozija tradicionalnih sporazuma zbog novih tipova rata, gde raste broj oružanih grupacija, plaćenika, a zbog novih tehnologija postepeno nestaje linija između ofanzive i defanzive.

Prethodne dve decenije traju pregovori o smanjenju naoružanja, a 122 države podržale su zabranu nuklearnog naoružanja. Delimično jer su frustrirane, kako kaže, a delom i jer su svesne rizika koje ono donosi.

Američka i ruska zastava, Amerika, SAD, Rusija, rusko nuklearno oružje Foto: Tanjug/AP, Foter.com/flickr/Maxwell Hamilton, pixabay

- Mislim da je to istinski poziv na rizike od nuklearnog rata, pogotovo sada, kada je rizik od korišćenja nuklearnog oružja viši nego u bilo kom trenutku Drugog svetskog rata - rekla je ona, prenosi Rojters.

Sporazum o zabrani nuklearnog oružja koji podržava Međunarodna kampanja o zabrani nuklearnog oružja dobitnik je Nobelove nagrade za mir 2017. godine.

Sporazum do sada ima 23 od 50 potrebnih potpisa kako bi stupio na snagu, uključujući Južnu Afriku, Austriju, Tajland, Vijetnam i Meksiko. Njemu se protive Sjedinjene Američke Države, Rusija i druge države sa nuklearnim oružjem.

Kuba je takođe ratifikovala sporazum 2018. godine, 56 godina nakon kubanske raketne krize, kada je umalo izbio nuklearni rat između Moskve i Vašingtona.

Duan je navela da ne treba ignorisati opasnost nuklearnog oružja.

Pogledajte video: Da li se sprema novi rat nuklearnih sila oko Kašmira?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA