Počela izgradnja krova na crkvi Svetog Save u Njujorku, koja je uništena u požaru na Uskrs pre tri godine

Episkop istočnoamerički Irinej poziva sve Srbe dobre volje da se usresrede ka obnovi dragocene svetinje koja je uništena u požaru 2016. godine

  • 4

U Njujorku je počela izgradnja krova na pravoslavnoj crkvi Svetog Save koja je uništena u požaru na pravoslavni Uskrs 2016. godine. Uporedo sa krovom biće postavljen i novi armirani betonski pod, kao i privremeni prozori i vrata za kontinuiranu zaštitu od vremenskih nepogoda, saopštio je Građevinski odbor za obnovu Srpske pravoslavne katedrale Svetog Save, objavljeno je na sajtu SPC.

Episkop istočnoamerički Irinej naglasio je da je ova faza rekonstrukcije uistinu predznak početka vaskrsnuća hrama od požara, koji ga je uništio pre tri godine.

- Još važnije, ovaj sveti zadatak ostvaruje se u vreme jubilarne proslave 800 godišnjice autokefalnosti SPC i posvećenja Svetog Save za prvog arhiepiskopa srpskog - rekao je vladika Irinej.

Crkva Svetog Save u Njujorku, Menhetn Foto: Милан Милатовић, Facebook/Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku - Saint Sava Cathedral in New York

On je dodao da je Crkva Svetog Save svetinja svih Srba, "gde god oni živeli", posebno imajući na umu da je ona deo nasleđa svetog Nikolaja Žičkog.

- Stoga, koristimo ovu priliku da sa očinskom ljubavlju pozovemo sve pravoslavne hrišćanske Srbe i sve ljude dobre volje, koji u svojim srcima i dušama osećaju i imaju radost Vaskrslog Gospoda, da se molitveno i zajedno usresrede ka obnovi naše dragocene svetinje, znajući da, prema rečima našeg svetog zastupnika vladike Nikolaja Žičkog i Svepravoslavnog, naša katedralna crkva može da vaskrsne samo ako se mi Srbi obožimo, složimo i umnožimo - poručio je episkop Irinej.

Crkva Svetog Save sagrađena je 1850. godine i predstavlja značajni istorijski spomenik grada Njujorka i Nacionalnog registra istorijskih mesta. U njoj je 1865. održana prva pravoslavna liturgija u SAD.

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    22. maj 2019 | 16:57

    Milion evra za Notre-Dame molicu.

  • sima

    22. maj 2019 | 20:47

    episkop moli za pare a sebi kupio kucu od dva miliona namestio posao pajtosu iz australije a smennio popa koji je ukazao na mutne radnje pazi ovo dobili od odstete 13 miliona dolara a nemogu vec dve godine da dignu krov sramota

  • Mery.Loo

    23. maj 2019 | 14:40

    Bila i videla pre tri godine. Kao izgorela od sveća!! Inače pre toga je valjda bila protestantska crkva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA