≫ 

18 novih tačaka optužnice protiv Asanža: Špijuniranje je samo jedno od njih

Osnivač Vikiliksa je uhapšen 11. aprila u Londonu

  • 0

Američko Ministarstvo pravde podiglo je 18 dodatnih tački optužnice protiv osnivača VikiLiksa, Džulijana Asanža, uključujući tu kršenje Akta o špijuniranju, navodi Vašington post.

Podsetimo, osnivač Vikiliksa je uhapšen 11. aprila kada su ga britanske vlasti izvele iz ekvadorske ambasade u Londonu, gde je proveo 7 godina. Vlasti Ekvadora su mu ukinule azil.

Britanski sud je osudio osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža na 50 nedelja zatvora zbog nepoštovanja uslova kaucije.

Nove tačke optužnice se ne tiču samo Asanža već i medija, jer postavljaju pitanje o granicama Prvog amandmana i zaštite izdavača i poverljivih informacija. Vlada SAD međutim tvrdi da nisu isto aktivista koji se bori za javnost informacija i tradicionalni novinar.

- Džulijan Asanž nije novinar - rekao je Džon Demers, iz Ministarstva pravde.

Asanž je u SAD optužen za zaveru nakon što je objavio poverljive dokumente koje mu je dostavio bivši oibaveštajni analitičar Čelsi Mening. Ovi dokumenti su se odnosili na ponašanje američkih trupa tokom rata u Avganistanu i Iraku, kao i američku diplomatsku prepisku. To je uključivalo i snimak iz Bagdada gde se vidi kao američka letelica ubija civile.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA