≫ 

Stižu reakcije svetskih lidera na ostavku Tereze Mej: Neki je smatraju hrabrom, a neki kažu da je loše procenila

Tereza Mej podneće ostavku 7. juna

  • 13

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je da će podneti ostavku na tu funkciju 7. juna. Usledila je reakcija mnogih svetskih lidera koji ocenjuju da je potez premijerke veoma hrabar.

Nemačka kancelarka Angela Merkel "s poštovanjem" je primila odluku britanske premijerke Tereze Mej da podnese ostavku, a predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je ona "hrabra žena, koju mnogo poštuje".

Obraćajući se novinarima Minhenu, Merkel je rekla da je uvek dobro sarađivala sa britanskom premijerkom, prenosi Rojters.

- Izlazak Britanije iz EU je velika tranzicija i bez obzira na to šta se sada dogodi u Britaniji, nemačka vlada će učiniti sve kako bi ostvarila dobro partnerstvo, uređen izlazak i dobru saradnju - poručila je Merkel.

Portparolka EU Mina Andrejeva rekla je da je za Junkera emotivno bilo da gleda obraćanje Mej, u kojem je najavila da će 7. juna podneti ostavku na mestu liderke Konzervativne partije, odnosno premijerke, i dodala da se on lično nije obradovao zbog toga.

Ona je dodala da će Junker u istoj meri poštovati naslednika Tereze Mej i da će s njim uspostaviti radan odnos, prenosi AP.

Angela Merkel, Tereza Mej Angela Merkel poštuje odluku Tereze Mej, Foto: Tanjug/AP

Portparolka nemačke kancelarke Martina Fic naglasila je da će Merkelova nastaviti da blisko sarađuje sa naslednikom Mej na sprovođenju mirnog Bregzita.

- Mi, i EU kao celina, zainteresovani smo da se pronađe dobro rešenje u Britaniji (za Bregzit) - poručila je Fic.

Francuski predsednik Emanuel Makron pohvalio je “hrabar rad” Tereze Mej u procesu Bregzita, nakon što je britanska premijerka najavila ostavku.

- Još je rano spekulisati o posledicama njene odluke - rekao je Makron.

Kako je navedeno u saopštenju iz predsednikovog kabineta, on je istakao da je Francuska spremna da radi sa novim britanskim premijerom u vezi sa svim evropskim i bilateralnim pitanjima.

U saopštenju se dodaje da je Makron poslao Terezi Mej ličnu poruku podrške i zahvalnosti, penosi AP.

tereza mej, žan klod junker, evropska unija, brisel, bregzit Žan Klod Junker i Tereza Mej, Foto: Tanjug/AP

- Ovo mora da nas podseti, u vreme važnog izbora, da glasovi o odbijanju bez alternativnog projekta dovode do zastoja - rekao je Makron u trenutku dok se održavaju izbori za Evropski parlament.

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je danas da će 7. juna podneti ostavku na mesto liderke Konzervativne partije, što automatski znači i predsednice vlade, čime će otvoriti put da novi lider stranke i premijer pokuša da prekine zastoj oko Bregzita.

Premijerka Britanije Tereza Mej loše je procenila raspoloženje u zemlji, izjavio je danas jedan od vodećih ljudi u kampanji za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije Najdžel Faraž.

- Teško je ne saosećati s Mejovom, ali politički, ona je loše procenila raspoloženje u državi i njenoj partiji - rekao je Faraž, preneo je Rojters.

On je podsetio da su već dva lidera konzervativaca koji su, prema njegovim rečima, bili proevropski orijentisani dali ostavku, i da će stranka ili naučiti lekciju ili nestati.

Tereza Mej je danas najavila da će 7. juna podneti ostavku i tako podlegla pritiscima njene Konzervativne partije da otvori put da novi lider te stranke i premijer pokuša da prekine zastoj oko Bregzita.

Mejova će ostati na funkciji za vreme unutarstranačkih izbora Konzervativne partije koji traju oko šest nedelja.

Pogledajte video: Zastala joj knedla u grlu, briznula u plač, pa pobegla: Tereza Mej podnela ostavku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grana od oblaka

    24. maj 2019 | 15:46

    Grad gradila baba vila, ni na nebu ni na zemlji , no na granu od oblaka.

  • Nema imena

    24. maj 2019 | 15:07

    Evo sve sam se potreso i ona je plakala kad su nas bombardovali ali od srece!!!

  • Roni

    24. maj 2019 | 15:05

    Još jedna baba je ostala, ali neće ni ona dugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA