≫ 

Pobuna u zatvoru u Brazilu: U sukobima ubijeno 15 ljudi, zatvorenici izbodeni i zadavljeni (FOTO)

Tragedija se dogodila u vreme dok su trajale posete, ali su nadležni istakli da je sukob izbio isključivo među zatvorenicima

  • 0

U sukobima među zatvorenicima u zatvoru na severu Brazila poginulo je 15 ljudi, saopštile su regionalne vlasti države Amazonas.

Sukobi su izbili u nedelju u jutarnjim časovima po lokalnom vremenu, tokom perioda za posete zatvorenicima u objektu udaljenom 28 kilometara od Manausa.

brazil, zatvor, pobuna

Foto: Tanjug/AP

- To je bio sukob među zavorenicima. Nikada ranije nije bilo žrtava tokom poseta - rekao je na konferenciji za novinare pukovnik Markos Vinisijus Almeida, preneo je AFP.

Neki od zatvorenika ubodeni su naoštrenim četkicama za zube, a drugi su zadavljeni, rekao je Almeida i dodao da je otvorena istraga o uzroku sukoba. On je naglasio da su vlasti reagovale na nasilje u roku od nekoliko minuta i sprečile potencijalno još gori ishod.

Zatvor, Brazil, pobuna zatvorenika

U pobuni zatvoenika u Brazilu poginulo 15 osoba; FOTO: Tanjug/AP

U pobuni u istom zatvoru u januaru 2007. godine poginulo je 56 ljudi. Brazil je treća zemlja u svetu po broju zatvorenika. Prema zvaničnim podacima, u junu 2016. godine iza rešetaka je bilo 726.712 ljudi.

VENECUELA: UBIJENA 23 ZATVORENIKA, RANJENO 18 STRAŽARA

Dva dana pre nesreće u Brazilu, izbila je i pobuna u zatvoru u Venecueli. Organizacija za zaštitu prava zatvorenika iz ove zemlje saopštila je da su zatvorski stražari tom priilikom ubili 23 zatvorenika.

Taj zatvor je udaljen od prestonice Karakasa 350 kilometara, a u sukobu je ranjeno i 18 stražara.

Venecuelanske vlasti, za sada, nisu komentarisale ovaj incident.

brazil, zatvor, pobuna

Foto: Tanjug/AP

 

NEREDI I U ZATVORU U ODESI, POVREĐENI STRAŽARI

Ukrajinska policija saopštila je da su četiri zatvorska stražara povređena u sukobima sa zatvorenicima koji su se zabarikadirali u zatvoru u lučkom gradu Odesi, prenosi AP.

Navodi se da je Serhij Šajhet, šef istražnog odeljenja policije Odese, na televiziji izjavio da policija pregovara sa zatvorenicima.

Prema ranijim izveštajima, nekoliko zatvorenika je povređeno, a neki su uspeli da pobegnu.

Odesa, zatvor, neredi

Stražari povređeni u sukobu sa zatvorenicima; FOTO: Tanjug/AP

Lokalni sajt "Dumska" objavio je fotografije na kojima se vide osobe koje su privedene u blizini zidina zatvora i vraćene natrag.

Aktivisti koji su se okupili ispred zatvora kazali su da zatvorenici protestuju zbog lošeg kvaliteta hrane.

 

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA