≫ 

Žena sa snimka zbog kog je pala Kurcova vlada, poreklom je iz Bosne, a za ovaj "posao" dobijala je do 7.000 evra dnevno (VIDEO)

Iako je Štrahe insistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je reč o "krajnje neprijatnoj, pijanoj aferi"

  • 0

Pre desetak dana u Austriji je izbila velika politička afera, koja je dovela do pada vlade. Naime, zamenik doskorašnjeg kancelara i lider krajnje desnice Hajnc Kristijan Štrahe podneo je ostavku nakon objave tajno snimljenog videa, koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobijanju unosnih ugovora u zamenu za političku podršku svojoj stranci. Sada su se u austrijskim medijima pojavili novi detalji o ovom slučaju, a jedan list tvrdi da je otkrio identitet devojke sa snimka, koja se predstavljala kao rođaka ruskog oligarha.

Strahe je podneo ostavku kako bi sprečio raspad koalicione vlade koju su činile konzervativna Narodna stranka doskorašnjeg kancelara Sebastijana Kurca i Štraheova Slobodarska stranka (FPO).

Priznao da je reč o "pijanoj aferi"

Iako je Štrahe insistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je reč o "krajnje neprijatnoj, pijanoj aferi".

Nemački mediji objavili su kompromitujući video snimak koji navodno otkriva da je Štrahe, predsednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPO), uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. ponudio navodno ruskoj preduzetnici prednost pri dodeli javnih konkursa u zamenu za donacije za predizbornu kampanju FPO-a.

Hajnc Kristijan Štrahe, Austria Vice Chancellor Strache Foto: Tanjug/AP/Michael Gruber

Na snimcima koje su objavili "Špigel" i "Zidojče catunga", Štrahe i njegov saradnik Johan Gudenus su 2017. godine, dva meseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibici razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao rođaka ruskog oligarha koja želi da uloži 250 miliona evra u austrijsku privredu.

Iako je sugovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Štrahe i Gudenus su navodnoj investitorki i ponudili kupovinu najtiražnijeg austrijskog dnevnika "Kronen Zeitung".

- Ako tri nedelje uoči izbora preuzmete "Kronen Zeitung" i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu - rekao je navodno Štarhe u videu.

Žena iz videa bila je plaćena od 6.000 do 7.000 evra dnevno?

Danas je visokotiražni austrijski tabloid "Kronen Zeitung" - o kojem je Štrahe takođe govorio u pomenutom videu izlažući plan kako bi Rusi mogli preuzeti kontrolu nad njim - objavio nove podatke o celoj aferi. Prema njihovim informacijama, neimenovano nemačko udruženje je video kupilo za 600.000 evra od osoba koje su ga snimile. Platili su video u Krugerand zlatnim novčićima, tvrdi austrijski tabloid.

Prema Kroneu, četiri osobe su bile odgovorne za nastanak videa. To su advokat iz Beča, jedan detektiv i dva stručnjaka za bezbednost. Navodno ih je motivisala lična osveta i averzija prema politici Štraheove stranke.

Tvrde i da je telohranitelj bečkog advokata bio upoznat s detaljima Štraheovog privatnog života.

Krone donosi i nove informacije o ulozi devojke koja je na snimku glumila rođaku ruskog oligarha, navodno zainteresovanu za ulaganje u Austriju i finansiranje kampanje Slobodarske stranke.

Krone javlja da je u pitanju studentkinja agrikulture bosanskog porekla koja govori više stranih jezika, a da je za svoj performans u tom videu bila plaćena od 6.000 do 7.000 evra po danu.

Ipak, niko drugi nije potvrdio ove informacije koje donosi Krone. Zastupnik pomenutog bečkog advokata iz ove priče nije hteo da komentariše ove navode. Kancelarija bečkog tužioca otvorio je istragu, ali nije potvrdio koje su mete istrage.

(Telegraf.rs/Hina/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA