≫ 

Kruzer koji je udario brodić na Dunavu stigao iz Vukovara: Čovek koji 27 godina radi na brodovima kaže da je taj deo reke smrtonosna klopka!

Cela mađarska javnost u velikom je šoku zbog tragedije, ali bolji poznavaoci prilika nisu toliko iznenađeni onim što se dogodilo u sredu uveče

  • 9

Agencija za turističke vožnje brodovima Viking saopštila je da je jedan od njihovih brodova bio umešan u havariju na Dunavu, u kojoj je poginulo najmanje sedmoro ljudi, uglavnom putnika iz Južne Koreje. On je u Budimpeštu stigao iz Vukovara.

U moru vesti o havariji na Dunavu, zanimljiv je i detalj da se brod Sigin, agencije Viking, koji se pod zasad nerazjašnjenim okolnostima sudario s potonulim brodom, u utorak uveče vratio iz Vukovara. U nedelju 26. maja u 21.48 sati isplovio je iz Vukovara, a u Budimpeštu je stigao 28. maja oko 3 ujutro.

Mađarska, Budimpešta, brod nesreća poginuli sudar brodova Sigin je u nedelju uveče isplovio iz Vukovara Foto: AP/Tanjug

Brod se nakon sudara sa većim putničkim brodom prevrnuo i potonuo usled obilne kiše i jakih struja na Dunavu. Tragedija se dogodila u neposrednoj blizini mosta. Mađarska policija pokrenula je istragu o havariji, a portparol policije Adrian Pal ističe kako su kapetani oba broda iskusni profesionalci, s dugogodišnjim iskustvom i višegodišnjim radnim stažom u firmama u kojima su zaposleni.

Viking u saopštenju navodi da je njihov brod Sigin bio u blizini mađarskog broda kada je brod potonuo oko 21 sat uveče. Navode kako niko od putnika i članova posade na njihovom brodu nije povređen i da sarađuju s vlastima.

Cela mađarska javnost u velikom je šoku zbog tragedije, ali bolji poznavaoci prilika nisu toliko iznenađeni onim što se dogodilo u sredu uveče. Kažu da je bilo samo pitanje trenutka...

Naime, za mađarski portal index.hu dao je intervju Andras Kurbeli, čovek koji 27 godina radi po brodovima, i prema njegovim rečima Dunav u Budimpešti je smrtonosna klopka za manje turističke brodove.

Budimpešta, sudar brodova, Dunav, Mađarska, poginuli turisti Najmanje sedam osoba je poginulo Foto: Tanjug/AP

- Nekad je to bilo dobro regulisano, turisti su na manjim plovilima uživali u znamenitosti Budimpešte bez straha da bi se moglo nešto opasno dogoditi. Međutim, s vremenom su posao preuzele velike kompanije, preveliki brodovi su preuzeli glavnu reč u centru grada i odjednom je posao kapetana na turističkom brodu postao jedan od najopasnijih u gradu - rekao je Kurbeli dodavši da je svaka večernja tura po Dunavu jedna izrazito riskantna plovidba.

- Razgovarali smo sa stručnjacima, oni su poslali jasne poruke nadležnima, ali očigledno se čekalo da se dogodi jedna velika tragedija kako bi se nešto promenilo. Ponekad je u toj gužvi na reci nemoguće manevrisati - rekao je on.

Havarija se dogodila na popularnom delu Dunava s kojeg turisti na brodovima mogu videti osvetljeni grad i zgradu parlamenta.

VIDEO: Jutro nakon sudara brodova na Dunavu

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasa

    30. maj 2019 | 13:03

    Iskreno saucesce porodicama nastradalih. Niko nikada nezna sta mu prst sudbine nosi. Ovo Niko nikada ne b zeleo da se Desi.

  • Zare

    30. maj 2019 | 14:07

    Nečija alavost se plaća ljudskim životima, sve češče.

  • Срб

    30. maj 2019 | 15:47

    Све несреће долазе из хрватске

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA