Filipini vraćaju tone smeća Kanadi: 70 transportnih kontejnera punih otpada plovi ka Vankuveru (FOTO) (VIDEO)

Spor oko smeća doveo je do zategnutih odnosa dveju zemalja, pa ćak i pretnji ratom

  • 0

Tone smeća koje je Kanada izvezla na Filipine nekoliko godina ranije, sada se vraćaju u zemlju porekla, nakon što se nekoliko azijskih zemalja pobunilo zato što ih zapadne države koriste kao deponije.

Oko 70 transportnih kontejnera punih smeća sada je na putu iz Filipina ka Kanadi, usled dugotrajnog spora oko izvoza otpada tokom kojeg je filipinski predsednik Rodrigo Duterte čak zapretio da će objaviti rat severnoameričkoj zemlji.

Otpad se preko noći kupio u luci Subic, severozapadno od Manile, a u petak je krenuo prema kanadskom gradu Vankuveru.

Filipini, otpad, smeće, Kanada, brodovi Foto: Tanjug/AP

Fotografiju broda koji odvozi otpad objavio je na Tviteru filipinski ministar spoljnih poslova, Teodoro "Tedi" Locsin junior.

Otpad, koji je isporučen na Filipine 2013. i 2014. godine, tada je pogrešno označen kao plastika za recikliranje. Uvoz je 2016. proglašen nezakonitim od strane filipinskog suda.

Kanada je, međutim, odugovlačila sa preuzimanjem otpada, što je dovelo do dugogodišnjeg diplomatskog spora koji je dostigao svoj vrhunac kada je istekao krajnji rok od 15. maja, koji je nametnula Manila.

Taj propust je naterao Filipine da povuku svoje izaslanike u Otavi, piše Dojče vele.

Zbog spora, predsednik Duterte je u aprilu održao govor u kojem je pozvao na rat protiv Kanade.

- Hajde da se borimo protiv Kanade. Objaviću rat protiv njih - rekao je on.

Kanada je pozdravila povratak smeća, a ministarka za životnu sredinu Katerin Mekena rekla je novinarima u četvrtak da "sarađuju blisko sa Filipinima".

Portparol njenog ministarstva, Mark Džonson, takođe je izjavio da kanadska vlada "preduzima sve neophodne mere kako bi osigurala siguran i ekološki prihvatljiv transport, rukovanje i odlaganje otpada u Kanadi".

Kanada je saopštila da je otpad prvobitno poslat na Filipine kao privatna komercijalna transakcija koja nije odobrena od vlade.

AZIJSKA POBUNA PROTIV OTPADA

Povratak smeća dogodio se samo nekoliko dana nakon što je Malezija objavila da vraća stotine tona plastičnog otpada u zemlje porekla, uključujući Australiju, Bangladeš, Kanadu, Kinu, Japan, Saudijsku Arabiju i SAD.

I Kina je, nakon što je godinama prihvatala plastiku iz celog sveta, prošle godine saopštila da neće uzimati više stranog smeća, što će dovesti do preusmeravanja ogromnih količina otpada u druge zemlje jugoistočne Azije.

Filipini, otpad, smeće, Kanada, brodovi Foto: Tanjug/AP

Plastično zagađenje postalo je fokus globalne zabrinutosti poslednjih godina, podstaknuto šokantnim izveštajima o nađenim morskim životinjama sa kilogramima otpada u njima, ali i fotografijama koje prikazuju ogromna "ostrva" smeća u okeanima.

Svetski fond za prirodu kaže da se godišnje proizvede oko 300 miliona metričkih tona plastike. Veći deo se odlaže na deponijama, ali ogromna količina takođe završava u morima i okeanima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA