• 1

Još jedna američka država zabranila pobačaj od 6. nedelje trudnoće: "Većina žena tada i ne zna da je u drugom stanju"

Službeno, pobačaj se zabranjuje kada se "detektuju otkucaji srca ploda", što se može zbiti već u šestoj nedelji trudnoće

  • 1

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards potpisao je zakon kojim se zabranjuje pobačaj moguće već i u šestoj nedelji trudnoće, čime se pridružio čelnicima još pet konzervativnih južnih američkih država koje su ove godine usvojile sličnu meru.

Edvards je potpisao zakon koji je prethodno usvojen i u Predstavničkom domu i u Senatu Luizijane u kojima većinu imaju republikanci.

POSTOJI JEDAN IZUZETAK

Službeno, pobačaj se zabranjuje kada se "detektuju otkucaji srca ploda", što se može zbiti već u šestoj nedelji trudnoće. Izuzetak je jedino situacija u kojoj bi život majke bio ugrožen. Silovanje i incest nisu argumenti za izuzeće.

Luizijana je time postala peta država koja ima takav zakon, nakon Misisipija, Kentakija, Ohaja i Džordžije. Alabama je otišla korak dalje i zabranila doslovno sve pobačaje.

Alabama, abortus, pobačaj

Foto: Tanjug/AP

U svim navedenim državama, do Louzijane, guverneri koji su potpisali zakone su republikanci. Edvards je, međutim, demokrata. Sponzor zakona, državni senator Džon Milkovič, isto je demokrata. Iako su svojim stavom o pobačaju izuzeci u Demokratskoj stranci, obojica su u svojim političkim karijerama i ranije naglašavala da su protiv pobačaja.

Zakon u Luizijani, međutim, neće stupiti na snagu sve dok o zakonu u susednom Misisipiju, koji je blokirao niži sud, ne odluči savezni žalbeni sud.

Ni u ostalim navedenim državama zakoni zapravo nisu stupili na snagu i očekuje se da će svi biti preispitivani na sudovima.

STRUČNJACI: U ŠESTOJ NEDELJI TRUNOĆE VEĆINA ŽENA NE ZNA DA JE TRUDNA

Američki mediji pišu kako je na delu evidentan trend konzervativnih zastupnika i aktivista "za život" da se poništi presuda Vrhovnog suda u slučaju Roe protiv Vejda iz 1973. godine kojim je na saveznom nivou dopušteno pravo na pobačaj. Nadaju se da će nova ograničenja pobačaja dospeti do najvišeg američkog suda gde bi dve nove konzervativne sudije koje je imenovao predsednik Tramp mogli pomoći da se obori Roe protiv Vejda.

Alabama, abortus, pobačaj, Kej Ajvi

Foto: Tanjug/AP

Stručnjaci, pak, tvrde da je formulacija o "otkucajima srca" manipulativna, uz to što u šestoj nedelji trudnoće većina žena još ni ne zna da je trudna.

- U toj fazi trudnoće to nije plod nego embrion veličine sedam do osam milimetara. Ono što se tada može detektovati nisu otkucaji srca, nego električna aktivnost naslaga stanica koje su programirane da se kasnije razviju u srce - rekla je Dženifer Kerns, profesorka ginekologije na Kalifornijskom univerzitetu.

- "Otkucaji srca" namerno se pogrešno koriste kako bi zamaskirali "pravu nameru zakonodavaca, a to je da se, u suštini, pobačaj potpuno zabrani - rekla je.

(Telegraf.rs/Hina)

Komentari

  • Van

    Da li je to istina ili laž da se u zemlji koja je kolevka feminizma i ljudskih prava javlja verovanje u Boga.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima