Greta Tanberg (16) - aktivistkinja o kojoj priča ceo svet napustiće školu na godinu dana

Greta Tanberg je protestom za klimu okrivila svetske vođe da ne rade dovoljno oko klimatskih promena

  • 1

Švedska aktivistkinja za klimu Greta Tanberg planira da se odmori od škole na godinu dana kako bi sprovela svoju međunarodnu kampanju, prenosi dpa.

Šesnaestogodišnjakinja je svojim protestom za klimu okrivila svetske vođe da ne rade dovoljno oko klimatskih promena, te je predvodila brojne školske štrajkove učenika u studenata.

Ona će učestvovati na samitu Ujedinjenih nacija u septembru u Njujorku, te na UN konferenciji za klimu u decembru u Čileu.

Prošle godine prisutvovala je klimatskoj konferenciji UN u poljskim Katovicama.

Nakon završetka ove školske godine, Tanberg se u potpunosti planira posvetiti svojoj klimatskoj kampanji, naglasili su izvori.

Greta Tunberg Foto: Tanjug/AP

Prema navodima koje je prvo objavii švedski list Dagens Najgeter, Tanberg se ne brine o nastavku školskog obrazovanja, već planira da upiše višu školu nešto kasnije, to jest za godinu dana.

Vreme je bilo presudno, kaže Greta za Dagens Najtgeter.

- To mora da se dogodi sada. 2020. je godina u kojoj moramo da preokrenemo emisije štetnih gasova oštro dole ako želimo da održimo globalno zagrevanje između 1,5 i 2 stepena Celzijusovih - rekla je ona.

S obzirom na to da Tanberg odbija da leti avionom, njena porodica traži načine kako će preći Atlantik, verovatno brodom, naglasili su izvori.

Tanberg je ovog vikenda posetila Beč i događaj koji je organizovao Arnold Švarceneger, filmski glumac i bivši guverner Kalifornije.

Svetski samit R20 u Austriji događaj je koji služi za povezivanje gradova i regiona koji su već započeli inicijative za zaštitu klime.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA