≫ 

Nemačka blogerka izmislila jevrejsko poreklo, kako bi pisala bolne priče o holokaustu: Prevarila čak i Jad Vašem

U jednom trenutku imala je čak 240.000 pratilaca, imenovana je "blogerkom godine", a niko od njene porodice nije stradao tokom Drugog svetskog rata

  • 1

Nemačka blogerka Mari Sofi Hingst, istoričarka poznata po pričama o članovima svoje jevrejske porodice koji su nestali u holokaustu, uhvaćena je u laži. Otkriće da su priče, koje je objavljivala na svome blogu, zapravo lažne, stavilo je u nezgodnu poziciju medije koji su te povesti prenosili.

Hingst, koja živi u Dablinu, proslavila se pričama o svojim navodnim precima Jevrejima, koji su nestali za vreme holokausta. Na svom blogu "Read on my dear, read on" (koji je u međuvremenu isključen), ona je objavljivala te bolne priče od 2013. godine.

Naročito se fokusirala na svoju baku, za koju je rekla da je stradala u Aušvicu.

Dan sećanja na žrtve holokausta Jad Vašem takođe prevaren Foto: Tanjug/AP

U jednom trenutku imala je čak 240.000 pratilaca, a imenovana je "blogerkom godine" od strane Zlatne blogerske asocijacije, grupe koja stoji iza glavnih nemačkih influensera.

Hingst je često govorila o žrtvama holokausta za nemačke medijie, a učestvovala je u u panel diskusijama na ovu temu.

BAKA JE ZAPRAVO BILA ZUBARKA I PROTESTANTKINJA

Ipak, istoričari iz Štralzunda, grada iz koga potiče njena porodica, primetili su nedoslednosti uz njenim pričama. Lokalni ahrivari i jedna nemački istoričar otkrili su da njen deda nikada nije poslat u Aušvic, kako je tvrdila. On čak nije bio ni Jevrejin.

Njeni deda bio je protestanski sveštenik, a njena baka, inače zubarka, takođe je bila protestantkinja. Niko od njenih rođaka nije bio žrtva holokausta, tvrdi Der Speigel.

Da stvar bude gora, Hingst nije samo ubedila svoju veliku publiku u 22 izmišljena jevrejska rođaka, već čak i čuveni Jad Vašem memorijalni centar u Jerusalimu, koji je njenu "rodbinu" stavio na zvaničnu listu stradalih.

Hingst u tome, izgleda, ne vidi problem. Ona je preko svog advokata rekla za Der Speigel da su njene priče pisane sa "znatnom dozom umetničke slobode". Takođe je rekla da ih nije pisala zarad slave, već "da bi se borila protiv ozbiljne depresije".

- Ovo nije književnost, nije novinarstvo, nije istoriografija - rečeno je za Der Speigel, prenosi RT.

VIDEO: Potresno: Ovako bi izgledao Holokaust da je postojao tada Instagram:

(Telegraf.rs/RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    23. jun 2019 | 17:16

    Nebitno da li je Jevrejka ako pise o ljudskim sudbinama iz tog perioda. Ako nije njena baka, necija jeste. Ona saoseca s drugima za koje nema ko da pise. Na primer slucaj Engleza koji je voleo Indijance, odselio se za Ameriku i tamo ziveo sa njima. Predstavljao se kao Indijanac i mnogo dobrog je za njih ucinilo kao i za zastitu prirode. Snimljen je i film "Siva sova" o njemu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA