Francuzi uvode rigorozne mere nakon još jedne smrti: Penjači na Mon Blan mogu da dobiju 2 godine zatvora ukoliko se ogluše o ovo pravilo

Novo pravilo dolazi nakon smrtnih slučajeva u "zoni smrti" na Mont Everestu, gde je od početka sezone penjanja umrlo 11 osoba

  • 0

Planinari koji žele da se popnu na najviši planinski vrh Alpa možda će morati da odlože svoje planove. Nakon fatalne nesreće na obroncima Mon Blana, francuske vlasti postavile su nova ograničenja na popularnu penjačku rutu.

Državljanin Slovačke (25) poginuo je u petak blizu tačke na Mon Blanu, poznate kao "Orlovo gnezdo". Smrtonosan pad mladića, kao i 15 sličnih slučajeva prošle godine, podstakli su lokalne francuske vlasti da zatraže od penjača da rezervišu smeštaj na jednom od nekoliko utočišta na planini. Ovo pravilo primenjivaće se do kraja sezone penjanja, piše Rt.

Onima koji se ogluše o ovo pravilo, preti kazna zatvora do dve godine i visoka kazna od 300.000 evra.

Monblan, penjaci Foto: Profimedia/AFP

- Planinari više neće moći da krenu na put bez rezervacije u skloništima. Pretrpanost smeštaja na planini - koja godišnje privuče oko 25.000 penjača - dovela je do bezbednosti i zdravstvenih rizika -saopštili su u petak Francuzi.

Novo pravilo dolazi nakon smrtnih slučajeva u "zoni smrti" na Mont Everestu, gde je od početka sezone penjanja umrlo 11 osoba. Naime, prenatrpanost i saobraćajne gužve doveli su u opasnost živote penjača.

Uprkos pozivima vlasti da se vrate, stotine ljudi čekaju u redu na planini, željni da se dokopaju vrha. Kako Everest izaziva sve veće interesovanje turista širom sveta, mnogi koji kreću u osvajanje vrha su neiskusni alpinisti.

Nepalski zvaničnici, navodeći ozbiljnu zabrinutost za bezbednost nakon 11 smrtnih slučajeva na planini ove godine, nedavno su usvojili nova pravila.

- Svakako će doći do nekih promena u sektoru ekspedicije - rekli su iz nepalskog odeljenja za turizam za Njujork tajms.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA