≫ 

Vina od 1.600 evra, bogata gozba i zdravica o kojoj se priča: Raskošni banket za Trampove u Bakingemskoj palati (FOTO)

Tramp i njegova supruga Melanija su prisustvovali večeri sa četvoro Trampove odrasle dece

  • 4

Raskošni banket koji je britanska kraljica Elizabeta Druga sinoć priredila u Bakingemskoj palati u čast prve državničke posete predsednika SAD Donalda Trampa, obeležile su njihove zdravice, ali je pažnju privukao i meni koji je ponuđen za više od 170 gostiju, uz vino koje košta oko 1.600 evra po boci.

Bi-Si-Si navodi da su se na tanjirima, između ostalog, našli fileti iverka spremani na pari sa musom od potočarke, mlada vindzorska jagnjetina, a za dezert je poslužen suvi rastresiti kolač od jagoda s kremom od limunske verbene, da bi potom usledilo sveže voće, kafa i sitni kolači.

Donald Tramp, kraljica Elizabeta, London

Raskošan banket za Trampa Foto: Tanjug/AP

Gostima su ponuđena dve vrste engleskih penušavih vina, kao i crveno vino "Šato Lafit-Rotšild" iz 1990. godine, čija boca dostiže cenu i do 1.395 funti (1.600 evra).

Bi-Si-Si navodi da američki predsednik nije okusio nijedno od ovih vina, pošto uopšte ne pije alkohol. Meni je izabrala sama kraljica od četiri moguća jelovnika koji su joj ponudili kraljevski kuvari.

Donald Tramp, kraljica Elizabeta, London

Donald Tramp, kraljica Elizabeta, Melanija Tramp, pric Čarls i vojvotkinja Kamila Foto: Tanjug/AP

Na banketu su gosti imali prilike da slušaju muziku Hendla, ali i engleskog pop pevača Eda Širana i gajde. Na programu je i "Tonight" iz američkog mjuzikla "Priča sa Zapadne strane".

SVI PRIČAJU O ZDRAVICI

Tramp i njegova supruga Melanija su prisustvovali večeri sa četvoro Trampove odrasle dece. S britanske strane, među prisutnima su bili kraljica Elizabeta, princ Čarls i njegova supruga Kamila, i princ Vilijam i njegova žena Kejt.

Donald Tramp, kraljica Elizabeta, London

Kejt Midleton Foto: Tanjug/AP

Britanska kraljica Elizabeta Druga na suptilan način je protivrečila stavovima američkog predsednika Donalda Trampa tokom zdravice koju je sinoć održala na banketu u Bakingemskoj palati, ocenjuje američka agencija AP.

Kako navodi agencija, kraljica je iskoristila zdravicu da ukaže na značaj međunarodnih institucija koje su formirale Velika Britanija, SAD i ostali antifašistički saveznici posle Drugog svetskog rata.

Donald Tramp, kraljica Elizabeta, London

Kraljica je imala vrlo suptilnu zdravicu Foto: Tanjug/AP

Ona nije precizirala o kojim je konkretno institucijama reč, ali je delovalo kao da govori o NATO-u i UN kada je rekla da su te institucije uspostavljene "kako bi se osiguralo da se nikada više ne ponove užasi rata".

Ti komentari predstavljaju suptilno protivrečenje Trampu, kritičaru NATO-a i UN, smatra AP. Agencija ističe i da je 93-godišnja kraljica završila govor u pozitivnom tonu, istakavši snažne kulturne i poslovne odnose između dve zemlje i izrazivši uverenje da će njihovo savezništvo trajati još mnogo godina.

Donald Tramp, kraljica Elizabeta, London

Trampova zdravica bila je pohvala kraljici Foto: Tanjug/AP

Na govore britanske kraljice i američkog predsednika osvrnuo se i britanski Bi-Bi-Si, navodeći da je postojala blaga razlika u njihovim tonovima. Kako objašnjava, Trampovo obraćanje je u velikoj meri izgledalo kao odavanje počasti kraljici i svemu što je postigla tokom dugogodišnje vladavine.

S druge strane, primećuje Bi-Bi-Si, kraljica je uglavnom govorila o savezništvima, prijateljstvu, jedinstvu i zajedničkoj saradnji.

- Dok gledamo ka budućnosti, uverena sam da će naše zajedničke vrednosti i interesi nastaviti da nas ujedinjuju - poručila je kraljica.

Donald Tramp, kraljica Elizabeta, London

Ivanka Tramp Foto: Tanjug/AP

S druge strane, Tramp je pohvalio "sedam decenija dragocenog prijateljstva" SAD i Velike Britanije, pošto je na Tviteru objavio da je "moguć veliki trgovinski sporazum" s Londonom.

Rojters prenosi da je šef Bele kuće hvalio i samu kraljicu, podsetivši na posao koji je u britanskoj vojsci obavljala tokom Drugog svetskog rata.

- Ta mlada mehaničarka bila je buduća kraljica - sjajna, sjajna žena - kazao je Tramp i ocenio da je veza između dve zemlje "zauvek zapečaćena" tokom tog rata.

Donald Tramp, kraljica Elizabeta, London

Kraljevska porodica i Trampovi Foto: Tanjug/AP

"Dejli mejl" podseća da je Elizabeta Druga za vreme Drugog svetskog rata bila mehaničarka i vozila je vojni kamion, a jedini je živi šef neke svetske države koji je služio u ovom ratu.

VIDEO: Inače, Tramp se ovako pozdravio sa kraljicom i svet je zbunjen:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    4. jun 2019 | 09:45

    Ove kraljevske porodice koje žive na grbači naroda a ne rade ništa treba najuriti na ulicu...samo izazivaju ratove da bi pljačkale druge države za rad svoje zadnjice.

  • VX

    4. jun 2019 | 09:44

    Ova Kamila je zauzela mesto koje joj ne pripada.

  • x

    4. jun 2019 | 10:07

    Melanija je divna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA