≫ 

"Pogubljeni" diplomata Severne Koreje je živ: Otkriveno zbog koje greške je završio u pritvoru

Severnokorejske novine prenele su da je on streljan zbog neuspeha na samitu u Hanoju

  • 1

Diplomata iz Severne Koreje, za kojeg su najveće novine u zemlji prenele da je pogubljen, zapravo je živ i nalazi se u državnom pritvoru, tvrdi nekoliko izvora koji su upoznati sa situacijom.

Kim Hjok Čol, visoki izaslanik za SAD, pod istragom je zbog njegove uloge na neuspelom samitu u Hanoju koji se održao između predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u februaru, kažu izvori.

Taj sastanak, drugi po redu između dvojice lidera, naglo je okončan, a dve strane nisu postigne sporazum, piše CNN.

Kimov prevodilac u Hanoju, Sin Hje Jong, takođe je u pritvoru i pod istragom, dodao je izvor.

Južnokorejski list Čosun Ilbo preneo je u petak da je Kim Jong Čol, jedan od najviših zvaničnika Severne Koreje koji je sedeo u Beloj kući preko puta Trampa tokom razgovora pre više od godinu dana, osuđen na težak rad i ponovno ideološko obrazovanje zato što je propao samit sa SAD, dok je Kim Hjok Čol streljan zbog neuspeha u Hanoju.

kim džong un, severna koreja, koncert Kim Jong Čol viđen na koncertu u blizini lidera Foto: Tanjug/AP

List se pozvao na anonimni izvor iz zemlje, ali nije potvrđen od strane vlada Severne ili Južne Koreje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da njegova zemlja razmatra izveštaje, dok je predsednička Plava kuća Južne Koreje rekla da nije prikladno "donositi bilo kakve ishitrene odluke ili komentare o tom delu".

Istinitost izveštaja je dovedena u pitanje u nedelju pošto su severnokorejski državni mediji izvestili da je Kim Jong Čol prisustvovao umetničkom performansu zajedno sa Kim Džong Unom. Poziv da se pridruži severnokorejskom lideru u javnosti verovatno se ne bi poslao nekome ko je navodno "pao u nemilost", dodaje CNN.

Izvor za CNN je rekao da je vest u listu Čosun Ilbo "pogrešna" i dodao da je Kim Jong Čol "gotovo lišen moći" od samita u Hanoju, uprkos njegovom javnom nastupu zajedno sa liderom Severne Koreje tokom vikenda.

Takođe, kako je rekao izvor za CNN, Kim, koji je radio kao šef špijuna u Severnoj Koreji, nije osuđen na prinudni rad, već "u svojoj kancelariji tiho piše izjave o samokritičnosti".

kim džong un, severna koreja, koncert Kim Jong Čol sa Trampom Foto: Tanjug/AP

To navodno treba da bude signal Vašingtonu da lider Severne Koreje "ne prekida pregovore o denuklearizaciji", uprkos eskalaciji napetosti poslednjih nedelja.

Severna Koreja je testirala balističke rakete kratkog dometa prošlog meseca, zabrinjavajući mnoge susede u zemlji. To su bili prvi testovi ove vrste od 2017. godine.

Sudbina Kim Hjok Čola, specijalnog izaslanika, nije utvrđena, ali se još uvek može suočiti s "teškom kaznom", rekao je jedan od izvora.

Kim Song Hje, severnokorejski zvaničnik u timu koji pregovara sa Sedinjenim Državama, takođe je u pritvoru i pod istragom, kažu izvori.

Priča medija o navodnim kaznama za Kim Hjok Čola i Kim Jong Čola se odmah proširila, ali je naišla na ozbiljan skepticizam od strane stručnjaka zbog svog tankog izvora. Ako se ispostavi da je vest ipak tačna, to bi značilo brz pad za dve osobe najviših profila iz Severne Koreje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA