≫ 

Protesti u Pragu, najveći od "plišane revolucije": Okupilo se 120.000 ljudi, traže ostavku premijera Babiša (FOTO)

Protesti protiv Babiša održavaju se od kraja aprila i od tada su postali sve masovniji

  • 6

Desetine hiljada Čeha protestvovalo je tražeći ostavku premijera Andreja Babiša zbog navodnog sukoba interesa zbog koji uključuje njegovu bivšu poslovnu imperiju i istragu o desetogodišnjoj subvenciji EU.

Organizatori protesta naveli su da je u njima učestvovalo oko 120.000 građana koji su se sinoć okupili na centralnom praškom trgu, što se smatra najvećim protestom od "plišane revolucije" 1989. godine, kojom je okončana era komunizma, prenosi Rojters.

češka, protesti, andrej babiš, demonstracije Foto: Tanjug/AP

Protesti protiv Babiša održavaju se od kraja aprila i od tada su postali sve masovniji, a počeli su nakon što je češka policija završila istragu o tome da li je on primio subvenciju od dva miliona evra od EU za farmu i kongresni centar i preporučila da treba da mu se sudi.

Učesnici protesta strahuju da bi nedavno imenovana ministarka pravde Marija Benešova mogla da se umeša u slučaj.

češka, protesti, andrej babiš, demonstracije Foto: Tanjug/AP

- Nećemo se ponašati kao da je normalno da premijer ostaje na funkciji. U takvom sukobu interesa, njegovim lični problemi štete državi. Tražimo ostavku Andreja Babiša - poručio je sa bine organizator protesta Mikulas Minar.

češka, protesti, andrej babiš, demonstracije Foto: Tanjug/AP

Učesnici protesta nosili su zastave EU i transparente na kolima je pisalo "Dosta nam je", "Ne želimo Babištan". Babiš je drugi najbogatiji Čeh, čije se bogatstvo procenjuje na 3,7 milijardi dolara.

češka, protesti, andrej babiš, demonstracije Foto: Tanjug/AP

On se sa liderima zapadnoevropskih zemalja sukobio zbog svoje čvrste anti-imigracione politike, koja je blaža nego politika lidera Poljske ili mađarske.

češka, protesti, andrej babiš, demonstracije Foto: Tanjug/AP

Na izborima 2017. godine, njegova ANO stranka osvojila je 1,5 miliona glasova, a ta stranka je i dalje najpopularnija u Češkoj, uprkos padu popularnosti od čak 28 odsto.

češka, protesti, andrej babiš, demonstracije Foto: Tanjug/AP

Babiš je negirao navode o sukobu interesa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • рагнер

    5. jun 2019 | 10:11

    Да ипак Небојша преброји:)))

  • Mima

    5. jun 2019 | 09:45

    Dakle,taj isti "sto hoce da ga smene",im je glavni!!!!,mislim da je njihov ministar ili slično za ekonomiju,i taj isti je u poslednjih već,5godina izdigao i dalje ide ekonomika uvis,i to tako,da su zemlja sa najjacom ekonomijom u Evropi,bez!!!!!!!!!! Nezaposlenih!!!! Sa stalnim podizanjem primanja po osnovnim zakonima!!!!! I stalnim podizanjem penzija, znači dodaju se pare ,SVAKOM PENZIONERU ZA UVEK od tog trenutka zakonom!!! Do kraja njegovog života.Dali to liči na to,da hoće da ga zamene sa nekim nesposobnjakovicem???

  • lav

    5. jun 2019 | 20:46

    EVO VIDITE KAKO JE ZEMAN PAMETAN PUSTIO JE NAROD DA BIRA KOGA HOCE PA NAROD MISLI DA BOGAT PREMIJER ILI PREDSEDNIK MOZE DA POMOGNE SVOJIM NOVCEM GRADJANE ZEZNULI SE A SAD CESI SU SE BRZO OPAMETILI I BABISA CE DA PROTERAJU ISTO KAO STO SU MISKOVICA IMALI KAO BELOU FIGURU DA BI NEKI OPRALI PARE. BABIS JE JEDA ISKUSAN FOLIRANT KOJI DOBRO GLUMI NAIVNOG ALI BRZO JE ZAVRSIO SVOJU MISIJU. ZEMAN JE MOZAK DRZI SVE POD KONTROLOM I SAD JE PUSTIO DA NAROD BIRA STRANKE PO SVOJOJ VOLJI I ONI CE BRZO DA LETE. KAO STO JE KOD NAS SPS KOD NJIH JE SDS E ZEMAN JE TERASPORCOVAO DA NE DRZE MONOPOL KAO NASI. NAROD MORA DA SHVATI STO VISE BLESAVIH STRANKI TO JE VECE SRANJE. DA SU PAMETNI TREBALI BI DA BIRAJU KOMUNISTE JER FILIP JE IZUZETNO POSTEN I PAMETAN PRAVNIK I POLITICAR. NAROD JE JEDINSTVEN CESKI I IMA MOZAK KAD POGRESI BRZO SE OPAMETI. TAKO TREBA BITI SLOZAN UGLEDAJMO SE NA CEHE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA