≫ 

Tramp nazvao Irance "terorističkom nacijom broj jedan", pa progovorio o mogućoj vojnoj intervenciji

Tramp je, kako tvrdi, spreman da razgovara sa Rohanijem, ali i dodao da je rat uvek jedna od opcija

  • 6

Tenzije između Vašingtona i Teherana ekskalirale su početkom maja optužbom da je Iran prekršio sporazum o nuklearnom naoružanju iz 2015. godine. Odmah nakon toga SAD je poslala ratnu avijaciju na Bliski istok kako bi zapretila Iranu šta će se dogoditi ukoliko i dalje budu predstavljali opasnost u tom smislu.

Američki predsednik Donald Tramp naglasio je da, iako je spreman da sedne i razgovara sa prvim čovekom Irana Hasanom Rohanijem, ne isključuje mogućnost vojne intervencije.

- U trenutku kada sam došao na vlast, smtrao da sam da je Iran jedan od naših najvećih neprijatelja. Oni su trenutno "teroristi broj jedan" u svetu - rekao je Tramp, a prenosi britanski ITV.

Govorivši o mogućoj vojnoj intervneciji na Iran, predsednik SAD je rekao da je "ta opcija uvek moguća".

- Da li to želim? Ne! Radije ne bih da se to dogodi! Ali, šanse za to uvek postoje - istakao je Tramp i dodao da bi radije razgovarao sa Rohanijem o eventualnom rešenju problema.

donald tramp, melanija tramp, bela kuća, uskrs, proslava, deca, mališani Tramp tvrdii da postoje šanse za rat u Iranu; Foto: Tanjug/AP

Tramp je ove opaske izneo nekoliko dana nakon što je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi izjavio da bi Amerika svoju retoriku o miroljubivom rešenju krize trebalo da pretvori u praksu.

Musavi je dodao da se američka politika zaasniva na konstantnom vršenju pritiska na Iran, a to se odrazilo i u nedavnom izlaganju državnog sekretara Majka Pompea.

Predsednik Irana Hasan Rohani istakao je nedavno da SAD koče pregovore i da bi razgovori tebalo da se vrate u normalu bez ikakvih američkih preduslova.

Rohani je istakao da će Teheran poštovati dogovor sa SAD-om ukoliko Bela kuća iskaže poštovanje prema i Iranu i ukoliko budu poštovali međunarodno pravo.

Hasan Rohani Rohani preti kontraofanzivom; Foto: Tanjug/AP

Teheran je izvestio da Amerikanci konstantno vode medijski i verbalni rat protiv Irana, a ukoliko dođe do bilo kakve vojne intervencije na tu zemlju, žestoko će odgovoriti Amerikancima i to će imati ozbiljne posledice ne samo po njih, već i po dobar deo sveta.

Teheran je drugim potpisnicama nuklearnog sporazuma dao 60 dana da osiguraju i iskažu poštovanje interesima Irana u potpisanom sporazumu. U suprotnom, ova država je spremna da preduzme korake o ukidanju svega dogovorenog.

(Telegraf.rs/Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    5. jun 2019 | 12:29

    Ovaj paun mnogo silan postao

  • Ljubiša

    5. jun 2019 | 13:56

    Neee...vi i Britanci ste bili,sada ste i bićete najveće terorističke zemlje na svetu a ne Iran.

  • RICINUS

    5. jun 2019 | 12:34

    Vidiš da vas musliman ski svet nevrednuje iako se šlihtate preko srpske nesreće

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA