≫ 

Pitali smo mađarsku policiju da li je bezbedno da srpski turisti plove Dunavom u Budimpešti posle nesreće, evo šta su nam odgovorili

U nesreći na Dunavu u Budimpešti, koja se dogodila u sredu 29. maja, život je izgubilo 12 turista. Da li će ubuduće biti bezbedno za plovidbu na ovom mestu?

  • 0

Turistički brod na kojem je bilo 33 državljana Južne Koreje i dva člana posade potonuo je prošle srede pošto se sudario sa većim brodom na Dunavu u Budimpešti. Mađarska policija do sada je izvukla tela 12 državljana ove azijske zemlje, a intenzivno se traga za ostalim licima koja se vode kao nestala.

Nesvakidašnja nesreća u Mađarskoj bila je udarna vest u medijima širom Evrope, a potencijalni turisti koji su planirali da posete mađarsku prestonicu i da plove Dunavom, u velikoj su dilemi da li, posle svega, da to učine.

Poznato je da je Budimpešta atraktivna destinacija za mini odmor turista iz Srbije, uz nezaobilazno krstarenje Dunavom. Naši državljani u velikom broju uplaćuju aranžmane za Budimpeštu, što zbog blizine, što zbog prihvatljivih troškova.

Odmah posle nesreće na brodu sa korejskim turistima, kontaktirali smo mađarsku policiju i turističke organizacije u toj zemlji, kako bismo dobili odgovore na pitanja da li je, posle svega, bezbedno krstariti Dunavom, naročito usled vremenskih neprilika.

Nekoliko dana kasnije, iz policije su nam odgovorili da je sve pod kontrolom i da nema razloga za strah.

- Policijske propise o saobraćaju ne utvrđuje policija, ali je na policiji odgovornost za sprovođenje ovih pravila. Kako bismo osigurali bezbednost vodenog saobraćaja, vršimo redovne patrole na celoj dužini toka Dunava kroz mađarsku teritoriju. U Budimpešti, na mestu nesreće i ostalim delovima rečnog toka trenutno je šest patrolnih policijskih brodova na dužnosti - rekli su za Telegraf.rs.

Budimpešta, Mađarska, Dunav Ronioci tragaju za nestalima; Foto: Tanjug/AP

Pitali smo ih šta konkretno čine kako se ovakve nesreće ne bi ponavljale, da li ubuduće garantuju bezbednost i da li su sigurni da se ovako nešto neće ponoviti.

- Nastavićemo da vršimo redovne kontrole, patroliraćemo i kontrolisati da li se i u kojoj meri poštuju pravila i propisi vodenog saobraćaja u Budmpešti i ostalim delovima Mađarske. Uvek smo radili na prevencijama nesreće, tako će biti i ubuduće - dodali su iz mađarske policije.

Turističke agencije i organizacije zadužene za turiste u Mađarskoj nismo dobili odgovore.

HTELA JE DA ZAHVALI RODITELJIMA ŠTO SU JOJ ČUVALI ĆERKU, PA IH POVELA NA PUTOVANJE

Stariji bračni par, njihove dve ćerke i unuka (6) iz Južne Koreje najverovatnije su među turistima koji su nestali nakon sudara dva broda na Dunavu u Budimpešti, preneli su ranije mađarski mediji pozivajući se na nekoliko južnokorejskih novina.

Navodno su u pitanju članovi porodice Kim, koji žive u gradu Inčon na zapadnoj obali Južne Koreje.

Majka (38), čije ime nije navedeno, radila je kao kozmetičarka, zbog čega su njeni roditelji više puta čuvali njenu šestogodišnju ćerku. Da bi im zahvalila na nesebičnoj pomoći i brizi oko unuke, poklonila im je putovanje u Evropu.

Nije ni sanjala da će se ono završiti kobno. Njihova tela još nisu pronađena.

ČULI SE JAUCI, A ONDA JE NASTUPILA JEZIVA TIŠINA

Nesreća se dogodila u večernjim časovima, po olujnom nevremenu. Reč je o brodu poznatom kao "Sirena", koji ima dve palube i kapacitet od 45 osoba za razgledanje.

Budimpešta, sudar brodova, Dunav, Mađarska, poginuli turisti U nesreći je do sada život izgubilo 12 osoba; Foto: Tanjug/AP

Brod je bio privezan u blizini zgrade mađarskog parlamenta, a u njega se zabilo drugo turističko plovilo, nakon čega se prevrnuo na reci, koja je preplavljena jakim strujama nakon oluje u Budimpešti.

Svedoci na obali čuli su zapomaganje iz Dunava, a onda je nastao tajac. Hladna dunavska voda i struja odnela je nizvodno, u tom trenutku, najmanje 19 turista.

PROŠIRENA ISTRAGA I NA SRBIJU

Potraga za nestalim osobama proširena je i na Dunav u Srbiji, saopštio je pre nekoliko dana rekao je portparol mađarske policije Adrian Pal.

On je naveo da je u toku postupak u kojem će uz učešće eksperata biti istraženo šta je moglo da dovede do sudara. Prema njegovim rečima, nesreća se dogodila u u sredu u 21.05, a prvi poziv za pomoć telefonom stigao je u kontrolni centar 10 minuta kasnije.

KAPETAN LUKSUZNOG BRODA IZA REŠETAKA

Kapetana luksuznog broda, 64-godišnjeg državljanina Ukrajine koji je učestvovao u nesreći, policija je uhapsila dan kasnije.

U saopštenju se navodi da je on uhapšen zbog nemarnog ponašanja u saobraćaju na vodi koje je dovelo do velikog broja žrtava.

(M. Živković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA