≫ 

Masakr u Sudanu: Vojska pucala na demonstrante, 40 tela izvučeno iz reke Nil (FOTO)

Demonstracije su počele još 6. aprila, ali je vojska zapucala u ponedeljak

  • 0

Tela 40 osoba izvučena su iz reke Nil u prestonici Sudana Kartumu nakon nasilnog razbijanja prodemokratskih protesta opozicije, javili su aktivisti, a prenosi BBC.

Lekari povezani sa opozicijom tvrde da je od ponedeljka kada su bezbednosne snage napale demonstranet ubijeno verovatno 100 ljudi, a da su tela njih 40 nađena u Nilu.

U izveštajima se navodi i da parlamentarne grupe verovatno napadaju civile.

Stanovnici Kartuma rekli su za BBC da žive u strahu od snaga koje haraju na ulicama. Parlamentarna jedinica stekla je slavu tokom konflikta u Darfuru na zapadu Sudana 2003. godine.

Sudan protesti Foto: Tanjug/AP

- 40 tela naših plemenitih mučenika nađena su u Nilu juče - saopštio je na Fejsbuku Centralni komitet sudanskih lekara.

Bivši komandant bezbednosnih snaga rekao je za Kanal 4 da su neki od onih koji su bačeni u Nil pretučeni do smrti ili upucani ili čak isečeni mačetama.

- To je bio masakr - rekao je taj neimenovani izvor.

Američki Stejt department izrazio je zabrinutost prema Saudijskoj Arabiji, ključnom savezniku sudanske vojske. Zvaničnici SAD telefonirali su zameniku ministra odbrane Sudana Kalidu Bin Salmanu kako bi izrazili koliko je važna tranzicija u civilnu vladu.

Sudan protesti Foto: Tanjug/AP

Saudijska Arabija je potom pozvala da dijalog između različitih političkih snaga u Sudanu.

Demonstranti okupuraju trg ispred sedišta vojske još od 6. aprila, došli su tamo nekoliko dana pre nego što je predsednik Omar al Bašir zbačen posle 30 godina na toj funkciji.

Njihovi predstavnici i vojska dogovorili su se o trogodišnjoj tranziciji koja bi dovela do izbora. Međutim, u ponedeljak su te snage otvorile vatru i pucale na nenaoružane demonstrante na trgu.

Pogledajte video: Juriš na predesedničku palatu

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA