I dalje napeto između Irana i SAD: Američki zvaničnici otkrili šta je tačan razlog raspoređivanja vojnih snaga na Bliskom istoku

Pentagon je, navodno, još 3. maja upozoravao Iran na potencijalnu opasnost, ali ta zemlja, prema rečima američkih zvaničnika, odbila je da sarađuje

  • 7

Tenzije između Vašingtona i Teherana ekskalirale su početkom maja optužbom da je Iran prekršio sporazum o nuklearnom naoružanju iz 2015. godine. Odmah nakon toga SAD je poslala ratnu avijaciju na Bliski istok kako bi zapretila Iranu šta će se dogoditi ukoliko i dalje budu predstavljali opasnost u tom smislu.

Nekoliko anonimnih zvaničnika SAD reklo je za "CNN" da je odluka Pentagona da rasporedi vojne snage na Bliskom istoku doneta zbog toga što Iran, navodno, nije ozbiljno shvatio upozorenja Sjedinjenih Američkih Država.

- Čini se da je napeta situacija malo splasnula, ali i dalje se nećemo opuštati, ostaćemo budni - izjavio je jedan od zvaničnika američke vojske.

Prema rečima izvora, Pentagon je još 3. maja upozoravao Iran na potencijalnu opasnost, ali ta zemlja nije želela da sarađuje, posle čega su na Bliski istok poslate ratne jedinice, a brodske armade su raspoređene nedaleko od Irana.

Američka mornarica Američa ratna mornarica; Foto: AP/Tanjug

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton saopštio je nedavno da je odluka Vašingtona da početkom prošlog meseca pošalje nekoliko nosača aviona i bombardere na Bliski istok "jasna i nedvosmislena poruka" iranskim vlastima da će svako suprotstavljanje američkim interesima biti oštro sankcionisano, odnosno da će biti pokrenuta vojna ofanziva.

Predsednik SAD Donald Tramp potom je potvrdio da je Amerika poslala više od 1.500 trupa u taj region.

TRAMP: IRANCI SU TERORISTIČKA NACIJA BROJ JEDAN

Podsetimo, Tramp je za vreme boravka u Velikoj Britaniji, odgovarajući na pitanja medija, naglasio da ne isključuje mogućnost vojne intervencije, iako je spreman da sedne i razgovara sa prvim čovekom Irana Hasanom Rohanijem.

U trenutku kada sam došao na vlast, smtrao da sam da je Iran jedan od naših najvećih neprijatelja. Oni su trenutno "teroristi broj jedan" u svetu - rekao je Tramp, a prenosi britanski ITV.

Donald Tramp, Iranska zastava Foto: Tanjug/AP/Pixabay

Govorivši o mogućoj vojnoj intervneciji na Iran, predsednik SAD je rekao da je "ta opcija uvek moguća".

Da li to želim? Ne! Radije ne bih da se to dogodi! Ali, šanse za to uvek postoje - istakao je Tramp i dodao da bi radije razgovarao sa Rohanijem o eventualnom rešenju problema.

Teheran je izvestio da Amerikanci konstantno vode medijski i verbalni rat protiv Irana, a ukoliko dođe do bilo kakve vojne intervencije na tu zemlju, žestoko će odgovoriti Amerikancima i to će imati ozbiljne posledice ne samo po njih, već i po dobar deo sveta.

Teheran je drugim potpisnicama nuklearnog sporazuma dao 60 dana da osiguraju i iskažu poštovanje interesima Irana u potpisanom sporazumu. U suprotnom, ova država je spremna da preduzme korake o ukidanju svega dogovorenog.

(Telegraf.rs/Sputniknews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goksi

    6. jun 2019 | 13:54

    Mislim da nema većih terorista od Amerikanaca,ni Englezi ništa bolji nisu, to su bolesne nacije, živela Srbija, Rusija i Kina

  • Драган

    6. jun 2019 | 13:04

    САД су терористичка земља .САД ратује по свету без дозволе УН.Они виде само себе и своје интересе .Нико други нема право да има своје интересе ????То се зове ТЕРОРИЗАМ !!!!!!

  • Miki

    6. jun 2019 | 13:15

    Bojim se da će im se rat sa Iranom obiti o glavu! Ameri su se malo više zaigrali!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA