Alarmantni podaci Unicef-a: U svetu ima 115 miliona oženjenih dečaka, zbog braka napuštaju škole

Ti dečaci podložniji su zlostavljanju, ali i problemima sa mentalnim zdravljem

  • 0

U svetu je danas oko 115 miliona oženjenih dečaka, a jedan od petorice mladoženja je postao pre navršene 15. godine, pokazuju podaci iz studije koju je sproveo i objavio Unicef.

Analiza podataka o stanovništvu i braku u 82 zemlje pokazala je da je najviše maloletnih mladoženja u Republici Centralnoj Africi, oko 28 odsto, a slede Nikaragva sa 19 i Madagaskar sa 13 odsto.

Dečaci zbog braka obično napuštaju školu, imaju ogrnaičene ekonomske mogućnosti, podložniji su zlostavljanju i imaju problema sa mentalnim zdravljem ra razliku od onih koji u brak ulaze kasnije.

- Brak krade detinjstvo. Maloletne mladoženje prisiljene su da preuzmu odgovornost za odrasle, za šta možda nisu spremni. Rani brak donosi rano očinstvo, a uz to i dodatni pritisak da se osigura porodica skraćuje i inače kratko obrazovanje, te umanjuje mogućnost zapošljavanja - rekla je izvršna direktorka Unicefa Henrijeta For.

U svetu je trnutno 765 miliona oženjenih dečaka i devojčica od ukupno 2,2 milijarde dece na globalnom nivou.

Verovatnoća za rani brak veća je kod devojčica, zbog čega su izložene zdravstvenim problemima vezanim za maloletne trudnoće. Jedna od pet žena u dobi od 20 do 24 godine bila je u braku pre svog 18. rođendana, dok je to isto bio jedan od 30 muškaraca.

Kada bi sve devojčice završile srednju školu, moglo bi se sprečiti više od 50 miliona dečijih brakova pa je jedan od globalnih ciljeva zaustaviti sklapanje dečijih brakova do 2030. godine.

Pogledajte video: Ova deca postaju žrtve nasilja

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA