≫ 

Uspavani titan: Ruski vulkan bi mogao da izazove uništenje slično onom u Pompeji

Nemoguće je predvideti da li će doći do erupcije, rekao je naučnik, ali je dodao da je "potrebno pažljivo pratiti Udinu"

  • 0

Usnuli titan na ruskom Delekom istoku uskoro bi mogao da se probudi. Naučnici upozoravaju da vulkan pokazuje nove znake aktivnosti, a erupcija bi mogla da označi katastrofu u Rusiji, a i šire.

Vulkan Baljšaja Udina (Velika Udina), koji se decenijama smatrao nekativnim vulkanom, sada se vratio u život, ako je suditi prema nedavnim istraživanjima.

Smatra se da bi mogao da izazove potencijalnu kataklizmičku prirodnu katastrofu.

- Kada vulkan miruje duže vreme, onda njegova prva eksplozija može da bude katastrofalna - kaže Ivan Kulakov, šef laboratorije za seizmičku tomografjiu na Ruskom institutu za geologiju i geofiziku nafte.

- Tada velika količina pepela izlazi na površinu, prenosi se daleko, a ne samo na okolna naselja, već mogu da budu ugrožena i područja širom planete - kaže on.

- Setite se Pompeje - dodao je istraživač. U pitanju je drevni rimski grad koji je zbrisan sa lica zemlje nakon erupcije Vezuva, koji je pre toga mirovao hiljadama godina.

Grad je bukvalno bio zatrpan pepelom, a većina stanovnika je poginula.

Iako su istraživači upozorili na ogromni destruktivni potencijal vulkana, možda je ipak prerano da se govori o apokalipsi.

Vulkan, erupcija vulkana, Manila, Filipini

Foto: Tanjug/AP

Nemoguće je predvideti da li će doći do erupcije, rekao je Kulakov, ali je dodao da je "potrebno pažljivo pratiti Udinu".

Velika Udina je deo vulkanskog masiva Udina, koji se takođe uključuje i Malu Udinu. Nalazi se na ruskom poluostrvu Kamčatka.

VIDEO: Sve se zacrnelo, a onda se pred njim otvorio užareni vulkan

(Telegraf.rs/RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA