Saudijske vlasti žele da pogube mladića kog su uhapsile kad je imao samo 13 godina (VIDEO)

Danas kao 18-godišnjak čeka moguće izvršenje smrtne kazne nakon što je više od četiri godine proveo u pritvoru

  • 6

Oko 30 dece na biciklima okupljeno je na prašnjavoj ulici na istoku Saudijske Arabije. Među njima je i desetogodišnji Murtaja Kureiris koji potom uzima megafon i govori: "Narod zahteva ljudska prava". To je snimak jednog od protesta koji su se tokom 2011. godine odvijali u Saudijskoj Arabiji.

Tri godine nakon što je snimljen na protestu biciklista, vlasti Saudijske Arabije uhapsile su Kureirisa koji je tada imao 13 godina, javlja CNN. S porodicom je putovao za Bahrein kad su ih granični policajci zaustavili, a dečaka odveli.

U to vreme Kureiris je bio najmlađi politički zatvorenik u Saudijskoj Arabiji. Danas kao 18-godišnjak čeka moguće izvršenje smrtne kazne nakon što je više od četiri godine proveo u pritvoru.

Murtaja Kureiris optužen je za nekoliko krivičnih dela tokom arapskog proleća koja uključuju proteste na kojima je učestvovao s ocem, potom zbog navodnog bacanja Molotovljevog koktela s bratom koji je u međuvremenu poginuo, pucanja na pripadnike osiguranja i slično. Do svoje 18. godine Kureiris je proveo četiri godine u zatvoru čekajući na suđenje.

Kureiris je imao 10 godina kad je počinio jedno od dela za koja je optužen. Optužen je, između ostalog, jer je učestvovao s bratom Alijem Kurerisom, koji je aktivista, u vožnji motora do policijske stanice u gradu Avamija na jugu zemlje, gde je Ali bacio Molotovljev koktel, piše Index.hr.

Nije sasvim jasno koja je starosna granica za optuživanje dece za kriminalna dela u Saudijskoj Arabiji. 2006. godine vlasti Saudijske Arabije odgovorile su Komitetu za ljudska prava dece kako je starosna granica 12 godina.

Kureirisu se trenutno sudi na sudu za terorizam, a tužilaštvo ga je optužilo da je član ekstremističke terorističke grupe. Suočen je i s drugim optužbama, od one za nasilno učestvovanje u protestima, do pomaganja u pravljenju Molotovljevog koktela te pucanja na pripadnike osiguranja.

Kureiris je demantovao optužbe koje se najvećim delom temelje na njegovom priznanju za koje je rekao da je iznuđeno.

TUŽILAŠTVO TRAŽI NAJSTROŽIJU KAZNU

Kad je Murtaja Kureiris imao 11 godina, njegov brat je poginuo tokom protesta koji su vlasti okarakterisovale kao nasilni.

Iako tužilaštvo nije optužilo Kureirisa da je odgovoran za nečiju smrt, CNN je saznao da traže za njega najstrožu kaznu u obliku pogubljenja, koja može uključivati i raspeće ili raskomadanje tela nakon pogubljenja.

Kureiris je listu optužbi za koje ga tužilaštvo tereti dobio malo pre nego što je navršio 18 godina. Još jedan njegov brat je takođe zatvoren, kao i njihov otac koji je završio u zatvoru prošle godine.

Osim toga, prema podacima do kojih je došao CNN, Kureiris je proveo najmanje godinu dana i tri meseca u samici.

Tokom 2016. godine UN-ova radna grupa za neosnovane detencije raspravljala je o slučaju maloletnika iz Saudijske Arabije. Iako nije imenovan, lični podaci odgovaraju podacima Kureirisa pa se može pretpostaviti da je o njemu reč.

Ako vlasti Saudijske Arabije osude Kureiris na smrtnu kaznu, biće četvrta osoba osuđena na smrtnu kaznu zbog zločina počinjenih kad je bio mlađi od 18 godina.

Prošlog aprila vlasti Saudijske Arabije objavile su kako su pogubile 37 muškaraca, uglavnom pripadnika šiitske manjine. Maloletni Abdulkarem al-Havaj, Mujtaba al-Sveikat i Salman Kureish bili su deo skupine od 37 osoba koje su zajedno pogubljene. Većina ih je pripadala šiitskoj manjini.

Sva trojica su uhapšena zbog optužbi za nasilje na protestima tokom arapskog proleća. Tužilaštvo je svoje optužbe temeljilo na priznanjima za koja su zatvorenici tvrdili da su iznuđena.

Aktivista iz Saudijske Arabije s trenutnim boravkom u Velikoj Britaniji Mohamad Daman, koji je i sam učestvovao u nekim od protesta tokom 2011. godine na kojima je bio i Kureiris, opisao ih je kao nenasilne.

Ova zemlja ima jednu od najviših stopa izvršenja smrtnih kazni na svetu, a smrtnu kaznu potpisuje kralj Salman ili njegov ovlašćeni predstavnik princ Mohamed bin Salman, koji se nalazi na prestolu od  2015. godine.

33-godišnji princ od tada je naredio zatvaranje brojnih uglednih verskih vođa, analitičara, preduzetnika i boraca za prava žena, koji su navodno mučeni i koje je vlast optužila za "sumnjive veze” sa strancima. Saudijske vlasti demantovale su ove optužbe za torturu.

Na jednom od snimaka različitih protesta koje poseduje CNN Murtaja Kureiris stoji pokraj svog oca. Većina ljudi je maskirana, ali ne Murtaja i njegov otac. Moguće je da su ih zbog toga vlasti lakše detektovale i potom uhapsile.

- Zaklinjemo se mučenicima da ćemo nastaviti svoje proteste - rekao je na snimku okupljenim ljudima Abdulah Kureiris. Do njega je stajao njegov sin sa skinutom skijaškom maskom u ruci, smeškom prema kameri, nesvestan onoga što mu budućnost donosi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica D.

    10. jun 2019 | 05:01

    21. vek? Kako za koga. :(

  • Balkanski spijun

    10. jun 2019 | 03:02

    Da sam Putin ja bi ove preorao bez upozorenja ! Samo bi se jednu noc probudio u 2 ujutru i naredio oranjeee dok se pesak i ulje nesastave u jedno

  • xox

    10. jun 2019 | 05:44

    Divljaci zauvek...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA