Ruske dnevne novine izašle sa istom naslovnom stranom (FOTO)

Golunov je istraživački novinar koji je uhapšen i optužen za prodaju droge

  • 0

Nakon što je ruski istraživački novinar uhapšen i optužen za prodaju droge, tri dnevna lista u Rusiji objavila su identične naslovne strane sa porukom solidarnosti: "Ja sam/Mi smo Ivan Golunov".

Golunov nije novinar nijednih od njih, već ruskog istraživačkog portala Meduza koji je zbog pritiska na novinare u Rusiji smešten u Letoniji. Kako pišu ruske novine na engleskom jeziku "Moskou Tajms", ovo je potez bez presedana za ruske medije.

Novine koje su objavile identične naslovnice (Komersant, Vedomosti i RBK) zatražile su detaljnu istragu policijskog postupanja u vezi sa njegovim hapšenjem, naglašavajući da bi ono moglo da bude vezano za njegove profesionalne aktivnosti.

Ivan Golunov Foto: Tanjug/AP

Sud u Moksvi u subotu je doneo odluku o stavljanju Golunova u kućni pritvor u trajanju od dva meseca, odbacujući zahtev tužilaštva da ga zadrže u pritvoru.

Golunov je "teško pretučen" nakon što ga je policija privela, rekao je njegov advokat Pavel Čikov, a prenosi "Gardijan". Lekar koji ga je pregledao rekao je da je Golunov možda zadobio prelom rebara, potres mozga i hematom na glavi, a sve zato što je odbio da potpiše policijski izveštaj bez prisutnosti svog advokata.

Upravnik bolnice u kojoj je Golunov pregledan, ali ne i primljen na lečenje, na Instagramu je napisao: "Golunov, kao novinar, sigurno nema moje simpatije (kao što znate, ja sam vrlo konzervativna osoba iz SSSR-a)".

Direktor i urednik "Meduze" Ivan Kolpakov rekao je da je uveren da je Golunov nevin.

- Imamo razloge da verujemo da ga policija progoni zbog njegovog novinarskog rada - rekao je on, dodajući da je Golunov ranije primao pretnje zbog svog rada.

Golunov (36) bavi se istraživanjem korupcije i ilegalnih poslovnih praksi u Rusiji, te je pisao o sumnjivim nekretninama u vlasništvu državnih zvaničnika, kao i o prevarama oko stanova u Moskvi. Pre nego što je uhapšen, primao je pretnje. Poslednja tema kojom se bavio bila je korupcija u pogrebnim uslugama.

Ivan Golunov Foto: Tanjug/AP

- Još je rano da se govori o zatvaranju ovog slučaja. Policija je pretrpela težak poraz jer je odluka o kućnom pritvoru očito bila pobeda za odbranu. Ali policija će sad da učini sve što može da bi sprečila da ovaj slučaj propadne - rekao je urednik "Meduze" Sergej Smirnov.

Nekoliko stotina ljudi protestovalo je ispred policije u Moskvi preko vikenda. Smirnov smatra da je odluka o puštanju iz pritvora politički motivisana i da je usledila upravo nakon protesta.

Golunovljev prijatelj izjavio je za "Meduzu" kako policija nije omnogućila Golunovu pravo na telefonski poziv 14 sati.

- Nikada nisam mislio da ću biti na vlastitoj sahrani. Moji izvori su počeli da govore da be trebalo da diram ovu temu (pogrebni biznis) jer sve radi dobro. Niko ne treba probleme i komplikacije, a nisu potrebne ni tebi - rekao je u subotu Golunov plačući.

Ivan Golunov Foto: Tanjug/AP

Odluka ruskog suda o puštanju u kućni pritvort vrlo je retka, piše "Gardijan". Međutima, ako Golunov bude osuđen za dilovanje droge, mogao bi da dobije i do 20 godina zatvora.

Pogledajte video: Novinar ranjen u navodnom minobacačkom napadu pobunjenika u Venecueli

(Telegraf.rs/Guardian/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA