Deset kandidata koji mogu da zamene Terezu Mej na mestu premijera

Prva runda glasanja kako bi se izbor suzio na samo dva kandidata biće održana u četvrtak

  • 0

Početkom ove nedelje je 10 kandidata nominovano za naslednika Tereze Mej kao lidera Konzervativne stranke i premijera Velike Britanije, objavio je strankin 1922 odbor. Tereza Mej podnela je ostavku 7. juna, nakon niza neuspeha oko postizanja konsezusa izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Među kandidatima su:

1. Bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson

2. Njegov naslednik Džeremi Hant

3. Ministar životne sredine Majkl Gove

4. Bivši ministar za Bregzit Dominik Rab

5. Ministar zdravlja Met Henkok

6. Ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid

7. Međunarodni ministar za razvoj Rori Stjuart

8. Bivša ministarka Ester Mekvej

9. Bivši lider Donjeg doma Andrea Leadsom

10. Konzervativni poslanik Mark Harper.

Prva runda glasanja kako bi se izbor suzio na samo dva kandidata biće održana u četvrtak.

BORIS DŽONSON

Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Glasao je za izlazak iz EU na referendumu. Bivši ministar spoljnih poslova i gradonačelnik Londona najveći je favorit za naslednika Tereze Mej, tvrde britanske kladionice. Džonson je bio istaknuti lider u kampanji glasajte za izlazak u mesecima koji su prethodili Bregzitu i tvrdi da želi da Velika Britanija napusti Evropsku uniju bez obzira na to da li ima dogovor.

Pre nekoliko dana rekao je da će "napustiti EU 31. oktobra sa dogovorom ili bez njega".

MAJK GOVE

Michael Gove, Majk Gove Foto: Tanjug/AP

Glasao je za izlazak iz EU na referendumu. Ministar životne sredine Majkl Gove najpoznatiji je po tome što je srušio liderske nade svog dugogodišnjeg prijatelja i saveznika Borisa Džonsona. Ali njegovo lice je svuda u štampi nakon što je priznao da uzimao kokain, ostavljajući svoju kampanju da visi o koncu.

Iako je još uvek pristalica Bregzita, Gove je nedavno potvrdio da će dozvoliti državljanima EU koji žive u Velikoj Britaniji u vreme referenduma 2016. da se besplatno prijave za državljanstvo.

DOMINIK RAB

Dominic Raab, Dominik Rab Foto: Tanjug/AP

Glasao je za izlazak iz EU na referendumu. Bivši ministar za Bregzit imao je burno vreme u vladi u poslednjih nekoliko godina. Rab je prvobitno smenjen sa funkcije ministra pravde kada je Maj 2016. postala premijer, ali je kasnije postao sekretar Bregzita 2018. godine. Zatim je podneo ostavku na tu funkciju zbog neslaganja sa premijerkinim sporazumom. Ali sada se vratio i kaže da želi da pregovara o novom Bregzit sporazumu sa Evropom, za koji kaže da bi bio fer za sve.

Rab je navodno predložio da je spreman da zatvori parlament kako bi osigurao da Velika Britanija napusti EU 31. oktobra - potez koji bi mogao izazvati ustavnu krizu i osuđen je od strane drugih kandidata za rukovodstvo.

DŽEREMI HANT

Jeremy Hunt, Džeremi Hant Foto: Tanjug/AP

Glasao je za ostanak u EU na referendumu. Ministar spoljnih poslova ušao je u takmičenje sa čvrstom porukom postavljenom na svojoj Fejsbuj stranici, navodeći svoja uverenja o isceljenju "razlomljene" konzervativne stranke i izbegavajući opšte izbore koji bi bili "prospekt za katastrofu".

Hant je tri puta glasao u korist Bregzit dogovora, ali je u ponedeljak izjavio da je to samo zato što veruje da je to bolje od scenarija bez dogovora.

Ali, ako pobedi na takmičenju u liderstvu, kaže da će nastaviti sa ponovnim otvaranjem pregovora sa Evropskom unijom, jer veruje da je drugačiji dogovor "jedino rešenje".

ANDREA LEADSOM

Andrea Leadsom Foto: Tanjug/AP

Glasala je za izlazak iz EU na referendumu. Bivši lider Donjeg doma napustila je položaj nekoliko dana pre nego što je Tereza Mej potvrdila da podnosi ostavku.

U pismu ostavke ona je navela zabrinutost zbog Bregzita Tereze Mej, rekavši da ona više ne veruje da će pristup "doneti rezultat referenduma".

Leadsom je hrabro išla protiv Tereze Mej na mesto premijera 2016. godine, ali je bila prisiljena da se povuče nakon što je u jednom intervjuu predložila da će kao majka biti bolji kandidat od Mej za taj posao.

RORI STJUART

Rory Stewart, Rori Stjuart Foto: Tanjug/AP

Glasao je za ostanak u EU na referendumu. Stjuart je ušao u politiku u poslednjoj deceniji nakon što je izgradio svoju karijeru kao diplomata na Bliskom istoku. On je snažno osudio spremnost ostalih kandidata da podrže Bregzit bez dogovora, i otvoreno podržao Mejin sporazum kao kompromis za obe strane, takođe rekavši da bi tvrdokorni Bregzit značio podleganje "ekstremnoj polarizaciji politike".

Stjuartov stil kampanje privukao je pažnju i redovnim selfi snimcima objavljenim na društvenim medijima i snimljenim širom Londona, a u kojima je pozvao ljude da dođu i razgovaraju s njim o Bregzitu.

SADŽID DŽAVID

Sajid Javid, Sadžid Džavid Foto: Tanjug/AP

Glasao je za ostanak u EU na referendumu. Ministar unutrašnjih poslova je glasao "teškim srcem i bez entuzijazma" za ostanak u EU 2016. godine, ali je rekao da bi, kada bi bilo glasanje o tome da li Velika Britanija treba ući u EU, glasao protiv. Sin je pakistanskog radnika u proizvodnji pamuka i vozača autobusa, za kojeg kaže da je stigao u Veliku Britaniju sa "novčanicom od 1 funte u džepu".

U svojoj kandidaturi za najbolji posao u Velikoj Britaniji, Javid je rekao da želi da"obnovi poverenje" u Velikoj Britaniji i da će "isporučiti Brekit".

MET HENKOK

Matt Hancock, Met Henkok Foto: Tanjug/AP

Glasao je za ostanak u EU na referendumu. Uprkos što je tako glasao 2016., ministar zdravlja je obećao da će postići Bregzot u svojoj kandidaturi za liderstvo. Henkok je rekao kako će zauzeti "jasan" pristup kako bi "okupio ljude iza predloga".

Takođe se poigrao sa idejom da se vrati za pregovarački sto sa EU, ali je priznao da bi to značilo imati "plan B i okupiti ljude u parlamentu". Prilikom lansiranja kampanje u ponedeljak, rekao je da neće dozvoliti suspenziju parlamenta kako bi se Bregzit dogodio 31. oktobra, kao što su drugi kandidati implicirali.

ESTER MEKVEJ

Esther McVey, Ester Mekvej Foto: Tanjug/AP

Glasala je za izlazak iz EU na referendumu.

- Niko nije posvećen Bregzitu više od mene - napisala je ona u Telegrafu i jasno pokazala svoju poziciju. Ona se zalaže da Velika Britanija napusti EU sa "čistom pauzom" 31. oktobra, što znači sa ili bez dogovora.

- Brod o povlačenju sporazuma je 0tplovio - napisala je ona na Tviteru, pre nego što je obećala da će zauzeti "hrabar i pozitivan" pristup u isporuci Bregzita tako da "svi možemo krenuti dalje".

MARK HARPER

Mark Harper Foto: Tanjug/AP

Glasao je za ostanak u EU na referendumu. Mark Harper je ušao u trku kritikujući svoje kolege, rekavši da partiji treba novo lice koje bi je izvuklo iz trenutne krize.

- Mislim da ne bismo trebali uzeti ljude koji su odgovorni za to gde smo sada došli i pretpostaviti da imaju rešenja za način na koji idemo napred - rekao je on.

Iako je prethodno bio ministar za imigraciju i glavni bič u vladi Dejvida Kameruna, nije dobio ulogu u vladi Tereze Mej i ​​zadržao je relativno nizak profil poslednjih godina.

On je podržao ostanak tokom referenduma, ali sada kaže da želi da novi kabinet ode u Brisel da pregovara o novom sporazumu. On je rekao da nije verodostojno da Velika Britanija napusti EU sa sporazumom do 31. oktobra, tako da predlaže produženje člana 50.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA