≫ 

Zatvor u kom se dogodila talačka kriza opisuju kao pravu tvrđavu, direktor kaže da izgleda kao "dvorac 21. veka", a u njemu su najokoreliji kriminalci

Uprkos ulaganju u sigurnost, zatvor se redovno susreće sa problemima sa svojim pritvorenicima, što je posebno opasno

  • 0

Zatvor Alenkon - Kon sur Sar u istoimenom francuskom gradiću u Normandiji, u kome se dogodila večerašnja talačka kriza važi za jedan od najsigurnijih zatvor u Francuskoj. Opisali su ga kao pravu tvrđavu, a zvanično je otvoren 2013. godine. Zgrada se sastoji od četiri dugačka bela zida sa osmatračnicama na svakom uglu. Pre nekoliko meseci, direktor zatvora predstavio je svoju ustanovu kao "dvorac 21. veka". Morate proći kroz dvadesetak sigurnosnih vrata da dođete do "srca zatvora", koji pokrivaju 400 nadzornih kamera.

Zatvor je kreiran kako bi primio najopasnije zatvorenike. Među njima su ozloglašeni robijaši: Jusuf Fofana, član jedne od najvećih fancuskih bandi, zatim Toni Melon, ubica mlade Letisije Pere iz 2011. godine, kao i Et-Ali Belkaso, jedan od počinilaca bombaških napada iz 1995. godine. Njihovi nadzornici nose zaštitne pancire od 10 kilograma kada im serviraju obroke i imaju neposredan kontakt sa njima, kako bi se izbegao rizik od napada, piše "Figaro".

Prema podacima Međunarodne zatvorske opservatorije (OIP), od 1. januara 2019. godine, centralni zatvor je imao ukupno 105 zatvorenika od 195 raspoloživih prostora. Od 2018. godine, zatvorski centar je domen za prevenciju radikalizacije (KPR), drugi u Francuskoj nakon Lil-Anulana.

U KPR-u, bezbednost je podignuta za još jednu lestvicu: rešetke su zamenjene šipkama, ćelije su opremljene takozvanim lisicama, odnosno otvorima koji omogućuju da zatvorenici budu zatvoreni i pre otvaranja vrata. Dvorište je betonirano tako da zatvoreniici ne mogu da koriste vegetaciju za sakrivanje, a sve sa idejom da se održi maksimalna bezbednost u odnosu na druge zatvorenike.

NEDOSTATAK OSOBLJA

Ipak, uprkos velikoj predostrožnosti, svake godine raste broj zatvorenika, što stvara određenu nelagodnost među osobljem.

- Rečeno je da je ova ustanova ultra-sigurna, planovi su bili vrlo dobro osmišljeni. Međutim, u smislu svakodnevnih operacija i održavanja nivoa sigurnosti u praksi, ne postoje garancije da će sve funkcionisati onako kako je zamišljeno - objašnjava Arol Valijen, nadzornik brigadir u Alenkon-Kon sur Saru.

Zatvor, Francuska, Condé-sur-Sarthe Zatvor Kon sur Sar; Foto: Profimedia

Predstavnici sindikata ukazuju na nedostatak osoblja. U disciplinskom odeljenju ih ima dovoljno, ali to nije slučaj i sa ostalim delovima ove ustanove. Otežavajuća okolnost je to što većina zatvorenika ima ima "opasan profil".

Zatvor je prvobitno dizajniran da smesti problematične zatvorenike na nekoliko meseci, ali je odmah potom doneta odluka za njihov trajni boravak.

Valijen je ukazao na još jednu zabrinutost, a to su takozvane jedinice porodičnog života (UVF), koje se sastoje od četiri male ćelije u kojima zatvorenici mogu da primaju članove svoje porodice i da nasamo budu sa njima.

- Ranije je bilo neophodno besprekorno ponašanje da bi se steklo pravo na UVF. Danas su kriteriijumi za tako nešto znatno blaži - kaže nadzornik.

Konačno, sindikati ukazuju na opšti problem u francuskim zatvorima, a to je član 57. Zakona o krivičnim delima, koji omogućavaoniima koji dođu u posetu da nesmetano uđu ukoliko se ne oglase senzori sigurnosnih vrata kroz koje moraju da prođu. Takvi senzori nisu osetljivi na porcelan, pa je vrlo jednostavno uneti nož ili druge vrste oštrica napravljene od ovog materijala.

Pretpostavlja se da je takav nož imao zatvorenik koji je prouzrokovao talačku krizu u ovom zatvoru i zarobio dva čuvara.

(Telegraf.rs/Figaro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA