Zastrašujuća epidemija Ebole u centralnom delu Afrike: Umrlo je 1.400 ljudi

Najgora epidemija od završetka one koja je trajala od 2013. do 2016. godine

  • 0

Šef medicinskre istraživačke dobrotvorne organizacije "Velkom Trast" nazvao je poslednju epidemiju ebole u srednjoj Africi "zaista zastrašujućom", piše BBC.

Džeremi Farar, direktor te organizacije rekao je kako je ova epidemija najgora od završetka one koja je trajala od 2013. do 2016. godine, te da ne pokazuje "zankove slabljenja".

Ona je "tragična, ali ne i iznenađujuća", rekao je Farar, dodajući da je potreban pun nacionalni i međunarodni odgovor kako bi se zaštitili životi.

Ebola Foto: Tanjug/AP

- Demokratska Republika Kongo ne bi trebalo da sa time da se nosi sama - naglasio je on.

Skoro 1.400 ljudi umrlo je u toj zemlji, dvoje u susednoj Ugandi, što su ujedno i prvi zabeleženi slučajevi ebole u toj zemlji.

Petododišnji dečak zaražen visrusom preminuo je u utorak a jedan žena, za koju se smatra da je njegova baka, umrla je u sredu, poručili su iz Ministarstva zdravlja u Ugandi.

Vlada u Ugandi zabeležila je još najmanje šest slučajeva za koje se sumnja da se radi o eboli. U okrugu Kases na zapadu Ugande gde su zabeleženi slučajevi pojave smrtonosnog virusa, zabranjena su javna okupljanja, rekao je za Rojters portparol ministarstva zdravlja Emanuel Enebjona.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA