Skandal u bolnici: Pacijentima davali pokvarene sendviče, nekoliko njih umrlo od listerije

Bolnice su još prošlog meseca upozorene da je moguća epidemija prouzrokovana listerijom, ali zvaničnog saopštenja nije bilo.

  • 0

Još dve osobe preminule su u engleskim bolnicama od listeroze, prouzrokovane bakterijom listerijom, koju su pacijenti dobili tako što su jeli pokvarene sendviče upakovane u celofan. Broj umrlih je time porastao na pet, dok je ukupno zabeleženo devet slučajeva obolelih, podaci su Javnog zdravstva u Engleskoj.

Epidemija je nastala zbog pokvarenih sendviča sa mesom i salatom, a koje su bolnice poručivale iz jednog od poznatih lanaca ishrane "Good Food".

Javno zdravstvo istaklo je da se osobe preminule u različitom periodu tokom dana, a za sada nije poznato da li su se smrtni slučajevi dogodili u istoj bolnici.

Prošle nedelje saopšteno je da je šest osoba zaraženo smrtonosnom bakterijom. Tri osobe su umrle u Univerzitetskom bolničkom centru Mančesteru, a dve u bolnici u Liverupulu.

Bolnice su još prošlog meseca upozorene da je moguća epidemija prouzrokovana listerijom, ali zvaničnog saopštenja nije bilo.

Rukovodioci zdravstvenih centara optuženi su da ignorišu upozorenja o smrtonosnim rizicima kontaminiranih sendviča, a o tome se ni iz rukovodstva bolnica nisu oglašavali.

Inkubacija listerioze je oko 70 dana, što znači da zaraženi pacijenti nisu mogli da znaju kakva je situacija.

Javno zdravstvo Engleske istaklo je da je otkriveno da su svi zaraženi pacijenti jeli pokvarene sendviče pre nego što su oni povučeni iz prodaje 25. maja.

Tanja Merston je koristila jake antibiotike i plašila se da će umreti nakon što je pojela zaraženi sendvič u bolnici u Ešfordu u Kentu.

Mrtvačnica, leš, mrtav čovek, bakterija, listerija Ilustracija; Foto: Foter/Flickr/Great Beyond

- Izgleda da su zdravstveni zvaničnici pokušali da sakriju ovu epidemiju. Ako su to uradili, zaista sam ljuta - rekla je ona za Dejli mejl.

Niz dokumenata otkriva kako stručnjaci i zdravstveni radnici upozoravaju na opasnosti kontaminiranih sendviča više od jedne decenije.

Pomenuti lanac hrane prestao je sa radom dok se ne obavi istraga, a mesom su se snabdevali iz fabrike u Selfordu u kojoj je utvrđeno da su proizvodi pozitivni na test na listerozu.

Ove nedelje se pokazalo da je vladina Agencija za zdravstvenu zaštitu pronašla listeriju u 2,7 odsto sendviča u bolnicama i domovima za negu - što je ekvivalentno otprilike jednom u 40 sendviča ili 432.000 od 16 miliona sendviča koji se obezbeđuju svake godine.

ŠTA JE LISTERIOZA?

Bakterija listerija najčešće napada konzervirane namirnice, kao i ustajale upakovane sendviče, paštete, nepasterizovano mleko i mlečne proizvode. U retkim slučajevima to dovodi do listerioze, koja može izazvati temperaturu, povraćanje, neizdržive bolove u stomaku, a u ponekim slučajeva i smrt.

Listerija, bakterija bakterija listerija; Foto: Wikipedia/Elizabeth White

Fatalan ishod moguć je kod starijih osoba, beba, trudnica, kao i osoba sa slabijim imunitetom.

Simptomi listerioze mogu da budu jake infekcije i povišena telesna temperatura, iznad 38 stepeni Celzijusa.

Listerija je široko rasprostranjena u životnoj sredini i može se naći i u sirovim namirnicama i zemljištu, kao i u izmetu mnogih sisara, ptica i riba.

Oko 180 slučajeva listerioze dijagnostikuje se svake godine u Engleskoj, dok je taj broj u SAD-u oko 850.

(Telegraf.rs/Dejli mejl)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA