Voće koje seje smrt: 93 dece umrlo je zbog "bolesti mozga" nakon što su pojeli liči

Bolnicu u Mazafapuru je posetio ministar zdravlja, a za to vreme umrlo je troje dece

  • 1

Još 20 dece umrlo je zbog sindroma akutnog encefalitisa (AES) za samo 24 sata u indijskoj državi Bihar. Pre toga su jeli  voće liči i ovim se broj umrle dece popeo na 93.

Ministar zdravlja Harš Varhan posetio je bolnicu u Mazafapuru u nedelju. Dok je bio tamo, umrlo je troje dece.

Još 117 pacijenata je na lečenju u dve bolnice. Encefalitis je virus koji donosi simptome kao što su visoka temperatura, glavobolja i grčevi.

Nedavno izbijanje epidemije AES, poznate i kao "bolest mozga" povezana je sa voćem liči, koje sadrži neobičnu kombinaciju amino kiselina koje ometaju proizvodnju glukoze koja dovodi do hipoglikemije koja može, opet, da pogorša AES infekciju sa fatalnim posledicama.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je lečenje encetafilisa pogoršano i zbog ekstremnih tmperatura, koje su već odnele 56 života u toj zemlji.

Ono je apelovalo na roditelja da ne puštaju svoju decu da se igraju na suncu i da ih ne šalju u krevet na prazan stomak. Škole će biti zatvorene do 22. juna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mmm

    17. jun 2019 | 16:16

    Dajte pravu informaciju. Deca koja apsolutno ništa drugo nisu jela jer su iz strašno siromašnih porodica po ceo dan su jela liči. U tolikim količinama on može biti opasan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA