Putin zabranio ruskim avionima da lete u Gruziju: Odgovor Moskve nakon protesta u Tbilisiju (FOTO)

Turoperatorima i putničkim agencijama preporučuje se da se "uzdrže od prodaje turističkih aranžmana koji obuhvataju prevoz građana sa teritorije RF u Gruziju"

  • 6

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je juče dekret kojim se uvodi privremena zabrana putničkih letova sa Gruzijom od 8. jula, saopšteno je iz Kremlja, nakon nemira koji su izbili u Tbilisiju zbog posete ruskog poslanika Sergeja Gavrilova.

- Od 8. jula 2019. godine ruskim aviokompanijama je privremeno zabranjeno obavljanje vazdušnog prevoza (uključujući komercijalne letove) građana sa teritorije Ruske Federacije na teritoriju Gruzije - navodi se u dokumentu.

Osim toga, turoperatorima i putničkim agencijama preporučuje se da se "za vreme trajanja zabrane...uzdrže od prodaje turističkih aranžmana koji obuhvataju prevoz (uključujući i komercijalni) građana sa teritorije Ruske Federacije na teritoriju Gruzije", prenosi TASS.

protesti, gruzija, tbilisi Protesti u Tbilisiju Foto: Tanjug/AP

Više od 200 ljudi povređeno je u sinoćnjim protestima u Tbilisiju, do kojih je došlo zbog prisustva poslanika Donjeg doma ruskog parlamenta Sergeja Gavrilova na Godišnjem zasedanju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

Agencija Rojters prenela je da su neredi izbili iznenada, nakon govora poslanika Donjeg doma ruskog parlamenta.

Šef stalne delegacije Skupštine Srbije u ISP Aleksandar Čotrić je u izjavi za javnost naveo da je zajedno sa ostalim učesnicima zasedanja u četvrtak bio u parlamentu Gruzije kada su u salu upali opozicioni poslanici partije "Evropska Gruzija" u trenutku kada je skupom predsedavao ruski poslanik.

protesti, gruzija, tbilisi Ruski uticaj u Gruziji ostaje politički osetljivo pitanje Foto: Tanjug/AP

Gruzijska predsednica Salome Zurabishvili prethodno je okrivila Moskvu za nemire, sugerišući da je "peta kolona" odana Moskvi pokrenula nemire, što je ruski premijer Dmitri Medvedev odbacio kao "krivljenje stvarnosti", prenosi TAS S.

Predsednk Skupštine Gruzije Irakil Kobakidze podneo je juče ostavku, dan posle nasilnih protesta oko zgrade parlamenta, saopštio je geneeralni sekretar vladajuće stranke Gruzijski san Kaha Kaladze, prenosi Rojters.

Ruski uticaj u Gruziji ostaje politički osetljivo pitanje, navodi Rojters i podseća da je ova zemlja, saveznik SAD, vodila i izgubila kratkotrajni rat sa Moskvom 2008.

Rusija i Gruzija od tada nemaju diplomatske odnose, a Moskva priznaje nezavisnost dva otcepljena regiona, Južne Osetije i Abhazije, gde su sada stacionirane ruske trupe, podseća britanska agencija.

Video: Krvave glave i suzavci na ulicama Tbilisija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamara

    22. jun 2019 | 09:51

    Tako se to radi jos divljacima sankcije zavedi

  • Драган

    22. jun 2019 | 09:48

    Тако и треба а не ови наши несмеју шиптарима контрс мере да уведу

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA