Iran objavio detaljnu mapu kretanja američkog drona i mesta gde je oboren: Zarif tvrdi da SAD lažu

Teheran kaže da ne traži rat, ali da će braniti nebo, zemlju i vode

  • 4

Iranska revolucionarna garda saopštila je pre dva dana da je oborila američki dron koji je služio za špijunažu u provinciji Hormozgan. Bespilotna letelica oborena je jer je ušla u iranski vazdušni prostor, što Amerikanci tvrde da nije tačno.

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif objavio je na Tviteru detaljnu mapu koja pokazuje kretanje i tačnu lokaciju kuda je išao američki dron i gde je oboren 20. juna.

- U 00:14 američki dron poleteo je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, tajno, i narušio iranski vazdušni prostor. Pogođen je u 04:05 na koordinatama blizu Kouh-e Mobaraka. Preuzeli smo delove američkog vojnog drona u našim teritorijalnim vodama gde je i oboren - naveo je on.

Kako je on rekao, Teheran ne traži rat, ali će ozbiljno "braniti nebo, zemlju i vode".

Ranije je iransko Ministratsvo spoljnih poslova navelo da namerava da dokaže da Sjedinjene Američke Države lažu kada govore da je letelicu oborila iranska vojska dok je bila u međunarodnim vodama.

Američki predsednik Donald Tramp reagovao je rečima da je "Iran napravio veliku grešku", dodajući da je američka vojska spremna da napadne mete kao odgovor na rušenje drona. Međutim, predomislio se i opozvao napad u poslednjem momentu jer bi, kako je rekao, smrt 150 Iranaca bila nesrazmerna.

Tenzije u regionu pojačane su od kada su SAD pojačale vojno prisustvo u Persijskom zalivu. Prošle nedelje u Omanskom zalivu napadnuta su dva tankera, za šta su SAD optužile upravo Iran.

VIDEO: Amerikanci objavili snimak na kome se vidi kako je pogođen njihov dron

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA