Kriza u Zalivu: "Ne želimo rat, ali ako SAD nastavi sa terorizmom, branićemo se"

Iranski ministar je objavio mapu koja pokazuje mesto u kojem je američki dron neovlašćeno ušao u njihovu teritoriju

  • 2

Nakon što je tvitnuo mape koje  pokazuju kretanje drona američke vojske iznad voda Irana, ministar spoljnih poslova ove zmlje Javad Zarif ponovio je da oni ne žele rat, ali da će ako treba "revnostno braniti svoje nebo, zemlju i vodu", kako je naveo na Tviteru.

On je danas objavio još jednu mapu, nastavaljajući da, kako je rekao, vizuelno dokazuje da SAD laže. Podesetimo, SAD tvrde da je dron koji je pre nekoliko dana leteo iznad teritorije Irana, a koji je ova zemlja oborila, zapravo nadletao međunarnodne vode. Incident je umalo doveo do otvorenih oružanih napada.

Zarif je na izjavu Trampa kako se u zadnjem trenu predomislio da napadne Iran, ali kako će zato da još više zategne ekonomkse sankcije već nametnute ovoj zemlji, tvitnuo u subotu mape koje pokazuju gde se dron nalazio u trenu kada je oboren, kao i u kojim je tačkama dronu pre toga poslato upozorenje da se udalji.

Zelena linija je granica internacionalnih voda. Crvena linija pokazuje granicu voda Irana.  Žute tačke su mesta u kojima je Iran dronu poslao radio upozorenja, tvrdi Zarif. Plava linija je kretanje drona. Crvena tačka predstavlja mestu u kojoj je dron pogođen.

Zarif je takođe objavio mapu koja pokazuje granice Irana i mesto u kojem je američki dron neovlašćeno ušao u njih, dok je na potpuno drugom kraju planete naglašena granica SAD-a. Tviteraši su ga optužili da je ovu poslednju mapu "pozajmio" iz američke TV emisije "Daily show", koja se prethodnih dana bavila ovim pitanjem.

Pre nego što je izneo svoje objašnjenje zašto je dron oboren i šta je sve urađeno pre toga, Zarif je naglasio da Iran ne želi rat, ali da će "revnosno braniti svoje nebo, zemlju i vode".

NOVE SANKCIJE IRANU

Sjedinjene Američke Države će intenzivirati ekonomski pritisak na Iran sve dok se Teheran "ne odrekne nasilja" i ne priključi američkim diplomatskim naporima, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo.

- Spremni smo da se uključimo kad bude pravo vreme - naveo je Pompeo, prenosi Rojters.

Sastanak Majka Pompea i Vladimira Putina Mike Pompeo Foto: Tanjug/AP

On je rekao da kad Teheran odluči da se "odrekne nasilja" i diplomatijom odgovori na američku diplomatiju, "znaće kako da dođe do nas".

Američki predsednik Donald Tramp prethodno je najavio da će SAD u ponedeljak uvesti nove sankcije Iranu. Istovremeno je dodao da se raduje danu kada će sankcije Teheranu biti ukinute i ta zemlja ponovo postati "produktivna i prosperitetna".

Sa druge strane, Zarif je ove nove mere nazvao "ekonomskim terorizmom" na Iran, preko kojih "SAD sprovodi prikrivene akcije protiv Irana, a sada i prodire u njihovu teritoriju" i obećao da će "ovu novu agresiju izneti pre UN i pokazati da SAD laže o internacionalnim vodama".

Istovremeno, poluzvanična iranska novinska agencija Fars prenela je da bi bilo kakav konflikt u regionu Zaliva mogao nekontrolisano da se proširi.

- Ako konflikt izbije u regionu, nijedna zemlja neće biti u stanju da kontroliše njegove razmere i tajming. Američka vlada mora delovati odgovorno kako bi zaštitila živote američkih vojnika i mora izbeći nepromišljene akcije u regionu - kazao je general major Golamali Rašid.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zak

    23. jun 2019 | 16:59

    Dovoljno je samo da pogledate kartu sveta i da se zapitate ko koga provocira sta ce Ameri tu ti razbijnici misle da im svet pripada , oni prosto terorisu sve slabije zemlje od njih.

  • Jeretik

    23. jun 2019 | 17:56

    Šta ću uraditi ako želim da nafta na svetskom tržištu poskupi a da ja profitiram. Napašću Iran. Šta me može sprečiti u tome.? To što Iran i nije toliko bespomoćan, i to što će i Rusija, moj glavni konkurent na globalnoj ekonomskoj i političkoj sceni takođe profitirati od skoka cene nafte. Šta ću uraditi? Podviću rep. "Pas laje, karavan prolazi".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA