≫ 

Pakao dolazi - kruži upozorenje: Stigao "balon" iz Sahare, zemlje kao da gore, a evo šta čeka Srbiju

Temperature će širom Evrope da budu iznad 40 stepeni

  • 27

Ekstremni toplotni talas stigao je u Evropu. Topao oblak iz Sahare doneo je rekordne temperature za ovo doba godine najpre na zapad kontinenta, ali se proširio vrlo brzo na Nemačku, Grčku i ostatak Evrope. Meteorolozi upozoravaju - "pakao dolazi".

Španija i Francuska prve su upozorile svoje građane da će temperature ove nedelje prelaziti čak 40 stepeni Celzijusovih. Toplotni talas neće zaobići ni Veliku Britaniju, Grčku, Rumuniju, ali ni Balkan.

Ekstremne temperature očekuju se do petka, a doneo ih je 3.000 kilometara širok oblak "saharski balon".

U Španiji se očekuju 42 stepena, a u Parizu je juče izmereno 40 stepeni iako je subjektivni osećaj bio da se živa podigla do 47.

- Pakao dolazi - napisala je španska meteorološkinja Silvija Laplana na Tviteru uz mapu koju je okačila.

Na mapi je predstavljena ta zemlja koja "gori", odnosno potpuno je u crvenom i ponegde se očekuje da će temperatura rasti do 44 stepena.

Pariz vreme Foto: Tanjug/AP

Francuski meteorolozi izdali su "narandžasti" meteo-alarm, a predsednik Emanuel Makron upozorio je ljude da budu oprezni.

Na ulicama patroliraju ljudi koji brinu o tome da svi beskućnici dobiju dovoljno vode, dok su lokalni zvaničnici otvorili prostorije sa klima uređajima, gde građani mogu da pronađu utočište. Francuska želi da izbegne ponavljanje 2003. godine kada je zbog nepripremljenosti na toplotni talas koji je udario Evropu samo u toj zemlji umrlo skoro 15.000 ljudi. Širom Evrope te godine umrlo je između 50.000 i 70.000 ljudi.

Francuski ministar obrazovanja odgodio je polaganje svih ispita za sledeću nedelju jer je ove nedelje i sam izlazak na ulicu veoma opasan.

U Nemačkoj je temperatura već iznad 40 stepeni, čime je probijen junski rekord koji je iznosio 38,2 stepena postavljen 1947. godine. Ovo bi zapravo mogao da bude najtopliji jun u istoriji.

U delovima Nemačke postoji ozbiljna opasnost od izbijanja šumskih požara.

Španija, Portugal, vrućina, toplotni talas Foto: AP/Tanjug

Iako naviknuti na blažu klumu u odnosu na ostatak Evrope, i Velika Britanija će da bude pogođena talasom koji će od Španije do Poljske doneti temperature više za 11 do 17 stepeni od proseka.

Meteorolog iz Finske Mika Rantanen naveo je da je ova situacija potpuno nečuvena za jun.

Naučnici tvrde da su toplotni talasi postali učestaliji u Evropi da se to može pripisati klimatskim promenama.

Kako je za Telegraf.rs objasnio meteorolog Đorđe Đurić, sa severozapada Afrike preko Španije dolazi topla masa koja je zahvatila zapadni i centralni deo Evrope. Na potezu je od Španije, Francuske, pa sve negde do Nemačke, Poljske, Austrije, švajcarske i zemalja Beneluksa.

- Očekuju se temperature od 35 do 40 stepeni, negde lokalno i više, što su esktremno visoke temperature ta to područje. Vrlo je verovatno da će biti oboreni rekordi, ali toplotni udar iz 2003. se neće ponoviti. Taj toplotni talas je odneo više desetina hiljada života, ali to se neće ponoviti danas je ovaj talas neće trajati dugo. Počeo je juče, još danas i sutra, znači neće se toliko zadržavati - rekao je on.

KAVA JE SITUACIJA U SRBIJI?

Inače, i Republički hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje za Srbiju gde navodi da se danas i sutra očekuje veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 32 do 35 stepeni. Ipak, već sutra uveče dolazi naoblačenje i pljuskovi.

Međutim, Đurić kaže da se Srbija neće naći na direktnom udaru tog vrelog ralasa, već na njegovom "rubu".

- Najtopliji dan u Srbiji biće sutrašnji kada će temperatura dostići 32-35 stepeni, odnosno u Vojvodini možda 36. Biće sunčano i toplo, ali već sutra uveče se očekuju pljuskovi - rekao je on.

Padavine se neće zadržavati, te nas u petak i za vikend ponovo očekuje suvo, ali prijatnije vreme.

Inače, najviša temperatura izmerena u Srbiji je iz jula 2007. godine i iznosila je 44,9 stepeni, što znači, kako Đurić kaže, da smo "daleko od rekorda".

Pogledajte video: Ovako se gradska uprava Moskve bori protiv vrućina

(N.Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    26. jun 2019 | 12:59

    Ma nemojte da se plašite vrućine Kod nas i da bude 50 stepeni oni će da objave 35 Mi nismo normalna zemlja U normalnim zemljama ako je 42 onda je 42 Tuga ziva

  • Valjevo

    26. jun 2019 | 13:14

    Temperatura vazduha kada dostigne 40 stepeni celzijusa i preko onda je drzava duzna da proglasi vanredno stanje a kome to treba pa nikome e zato kod nas moze naj vise da bude 36 jer smo mi stabilna zemlja.

  • Kako li je u Slovackoj

    26. jun 2019 | 12:25

    Boki javi nam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA