Student tvitovao o životu u Severnoj Koreji, a onda je nestao: Porodica danima ne zna šta je sa njim

Poslednji post objavio je 24. juna

  • 2

Student iz Australije, koji je vodio ture u Severnoj Koreji, navodno je uhapšen nakon što je na Tviteru objavljivao kako izgleda život u toj tajanstvenoj zemlji.

Alek Siglej (29), za kojeg se veruje da je jedini Australijanac koji živi u Severnoj Koreji, nestao je ove nedelje nakon niza tvitova o životu u misterioznom Pjongajngu.

Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je Australijanac zatvoren u Severnoj Koreji.

Alex Sigley Foto: Facebook/Alek Sigley

Poslednji post objavio je 24. juna o Riugiong hotelu, koji je ostao nedovršen nakon što je izgradnja zaustavljena 1992. godine kada je Severna Koreja ušla u ekonomsku krizu.

- Nova oznaka iznad glavnog ulaza u hotel Riugiong nosi njegovo ime i logo. Znak da će uskoro biti otvoren za posao? - napisao je u tvitu.

Njegov nestanak prijavili su prijatelji ranije ove nedelje.

Siglej je iz Perta, studira korejsku književnost na Univerzitetu Kim Il Sung od aprila 2018. godine, a takođe je vodio i turističku kompaniju u komunističkoj zemlji.

Tokom boravka u zemlji, nekoliko puta je preneo kako izgleda život u njoj, uprkos strogim pravilima o medijima.

Vremenom je postao jedan od najistaknutijih korisnika Tvitera u severnokorejskom glavnom gradu i sakupio je više od 4.000 sledbenika.

U uvodniku koji je za Gardijan, rekao je da kao dugoročni strani stanovnik sa studentskom vizom, skoro da ima "jedinstven pristup Pjongjangu".

- Slobodan sam da lutam gradom, a da me niko ne prati. Interakcija sa lokalnim stanovništvom može biti ponekad ograničena, ali ja mogu da kupujem i večeram gde god da poželim - napisao je on.

Kasnije je rekao da je napisao izveštaj da bi pokazao "neke od ljudskih strana zemlje koju retko možemo videti".

Singlej već nekoliko godina posećuje zemlju, a sa svojom suprugom Jugom iz Japana oženio se 2018. godine u Pjongjangu pred desetinama prijatelja i članova porodice iz svih krajeva sveta.

Za Skaj njuz ranije je izjavio kako nije zabrinut zbog toga što vlada u Severnoj Koreji prati njegove postove na društvenim mrežama jer je "razuman u onome što objavljuje na internetu" i pokušava da ostane izvan nevolje.

Na društvenim mrežama objavljivao je fotografije magazina, restorana i zgrada, kao i svoja iskustva o vrstama hrane koju je probao u Severnoj Koreji.

Njegova porodica objavila je saopštenje u kojem je istakla kako im nije potvrđeno da je on uhapšen.

- Nije bio u kontaktu sa porodicom od utorka ujutru, što je veoma neuobičajeno za njega. Porodica se nada da će ponovo uspostaviti kontakt sa njim - napisali su u saopštenju.

Prema Amnesti Internationalu, zatvorenici koji su kritikovali režim su poslati u radne kampove gde su izloženi teškom radu, gladi, čestim premlaćivanjima i silovanjima.

Stranci nisu zadržani u Severnoj Koreji od smrti studenta Univerziteta u Virdžiniji, Ota Varmbiera, 2017. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nema imena

    27. jun 2019 | 15:14

    Nema zajebancije sa Kim Dzong Unom!!!

  • Jaoming

    28. jun 2019 | 20:46

    Tako samo disciplina,a ne kao u Srbiji da stranci uredjuju i neprijatelji drzavu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA