≫ 

Sve žešći zahtevi da se kruzerima zabrani ulazak u Veneciju: Zbog ovoga gradu preti uništenje

Venecija je jedan od najugroženijih gradova na svetu

  • 0

Veneciju bi trebalo staviti na UN listu ugroženih gradova, a kruzerima zabraniti da ulaze u njenu krhku lagunu kako bi se sprečila ekološka katastrofa, tvrdi glavna konzervativna grupa Italije.

Ovaj zahtev došao je manje od mesec dana nakon što je brod za krstarenje udario u pristanište i turistički brod u Veneciji, povredivši četiri osobe. To je ponovo pokrenulo žestoku raspravu u Italiji o tome kako zaštititi istorijski grad, koji godišnje privuče oko 30 miliona turista.

- Venecija je jedinstvena i ne možemo da dozvolimo da bude uništena još više nego što već jeste - rekla je Mariarita Signorini, nacionalna predsednica "Naše Italije", čija je misija da brani kulturno i prirodno nasleđe zemlje.

Venecija, kruzeri, brodovi

Foto: Pixabay.com

Ona je dodala kako je "Venecija jedan od najugroženijih gradova na svetu" i najavila kako će zatražiti da Unesko stavi grad na listu svetske baštine u opasnosti.

Venecija i njena laguna su već na Uneskovoj listi svetske baštine, ali "Naša Italija" kaže da neobuzdan turizam, stalan egzodus dugogodišnjih stanovnika i propadanje životne sredine predstavljaju veliku pretnju opstanku grada.

Prema sajtu Uneska, lista opasnosti treba da "podstakne korektivne akcije".

Iako stavljanje na listu opasnosti ne bi imalo neposredne posledice, "Naša Italija" tvrdi da bi to nateralo nacionalne vlasti da donesu više zaštitnih mera.

Nije jasno koji su izgledi Venecije za uvrštavanje na listu, koja trenutno ima 54 lokacije širom sveta, od kojih su neke u zonama sukoba.

Venecija, kruzeri, brodovi

Foto: Pixabay.com

Kruzer Opera sa 2.679 putnika sudario se 2. juna sa usidrenim brodom, na kojem je bilo 110 ljudi, a ovaj incident ponovo je uzburkao pozive za zabranu ogromnih brodova.

Ovaj incident je podsetio na nesreću koja se dogodila 2012. godine u kojoj je učestvovala Kosta Konkordija. Kruzer se prevrnuo nakon što je udario u stene, a tom prilikom poginule su 32 osobe.

- Kada bi se tako nešto desilo u laguni, to bi bio kraj ekosistema. Venecija nije samo zgrada. Laguna je živa stvar - rekla je Lidija Fersuoč, šefica "Naše Italije" u Veneciji.

Kruzeri ulaze u lagunu preko jednih od troje "usta", koja ga povezuju sa Jadranskim morem, prolaze pored Trga Svetog Marka i kanala "Giudecca" do putničkog terminala.

Grupa kaže da kruzeri izazivaju talase koji oštećuju istorijske građevine i žele da se izgradi luka za velike brodove na jednom od ušća gde se Jadran susreće s lagunom.

Video: Panika u Veneciji, kruzer se sudario sa "džinom"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA