Nesuglasice na samitu G20: Abe "bocnuo" Sija, Tusk žestoko kritikovao Putina

Predsedniku Evropskog saveta nisu se svidele Putinove reči o liberalizmu

  • 2

Svetski lideri koji su danas prisustvovali samitu Grupe 20 u Japanu sukobili su se oko vrednosti koje su im decenijama bile temelj saradnje.

Uprkos kineskim upozorenjima da se ne pokreće pitanje nedavnih protesta u Hongkongu, japanski premijer Šinzo Abe rekao je kineskom predsedniku Si Ðinpingu da je za "slobodan i otvoren Hongkong važno da prosperira u okviru politike jedna zemlja, dva sistema", izjavili su japanski zvanicnici.

Oni su rekli da je Abe podsetio Sija na važnost garantovane slobode, ljudskih prava, vladavine zakona i drugih univerzalnih vrednosti zbog zabrinutosti oko predloženog zakonodavstva u Hongkongu kojim bi se omogućilo izručenje osumnjicenih za krivična dela kontinentalnoj Kini.

Si nije jedini lider koji se suočio sa negativnim opaskama svojih zapadnih kolega, jer i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je žestoko napao ruskog predsednika Vladimira Putina zbog toga što je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" izjavio da je liberalizam "zastareo" i sukobio se time sa "ogromnom većinom" u mnogim zemljama.

- Mi ovde kao Evropljani čvrsto i nedvosmisleno branimo i promovišemo liberalnu demokratiju. Ono što smatram da je zastarelo su: autoritarnost, kultovi ličnosti, vladavina oligarha. Čak i ako ponekad izgledaju efikasni - rekao je Tusk.

Putin je u intervjuu pohvalio predsednika SAD Donalda Trampa zbog njegovih napora da pokuša da zaustavi priliv migranata i droge iz Meksika i rekao da liberalizam "pretpostavlja da ništa ne treba učiniti".

- Migranti mogu da ubijaju, pljackaju i siluju nekažnjeno jer njihova prava kao migranata moraju biti zaštićena - rekao je Putin u intervjuu "Fajnenšel tajmsu".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leka

    28. jun 2019 | 20:40

    Tusk? Taj američki plaćenik jedino što zna je mržnja prema svemu što je rusko, pa je iz tog razloga na funkciji gde je, a ne zbog pameti.

  • Ja 78

    29. jun 2019 | 23:48

    A Putin se potresao samo tako! Ha, ha!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA