Najtopliji dan u istoriji: Rekordi u Francuskoj padaju non stop, ovo je najviša izmerena temperatura

Na jugu Francuske izemereno je 45,9 stepeni Celzijusa, što je rekord svih vremena

  • 4
Pariz, vrućine, visoka temperatura Foto ilustracija: Nikola Jovanović/Pixabay

U Francuskoj svakodnevno padaju temperaturni rekordi. Nakon što se danas pojvaila informacija da je u jednom delu ove zemlje izmereno 45,1 stepen, taj rekord je ubrzo oboren. Na jugu Francuske u gradu Galargu le Monto izmereno je čak 45,9 stepeni Celzijusa, što je rekord merenja svih vremena u toj zemlji, prenosi BBC.

Temperature su premašile dosadašnjih 44,1 stepen iz avgusta 2003. godine, kada je umrlo na hiljade ljudi.

Ministar zdravlja Anje Bizan nije krila istinu da je zbog ovakvih vrućina bukvalno svaki stanovnik ugrožen.

Francuska meteorološka služba izdala je neviđeni crveni alarm za četiri francuska područja. Najugroženiji je jug zemlje, dok je u ostalim delovima na snazi narandžasti alarm.

Podsećanja radi, veći deo Evrope muči muku sa visokim temperaturama. Osim Francuske, ovo je najtopliji jun ikada i u Nemačkoj, Poljskoj, Češkoj, kao i u Španiji.

Vrućina, toplotni talas, leto, jun, visoke temperature Građani Pariza rashlađuju se u veštačkim bazenima na ulicama; Foto: Tanjug/AP

Španski vatrogasci muče muku sa požarima na severoistoku zemlje, za koje kažu da su najgori u poslednjih 20 godina. Osam provincija je proglasilo crveni alarm zbog vrućina, a očekuje se da i u toj zemlji temperature u narednim danima budu iznad 42 stepena.

Italijansko ministarstvo zdravlja proglasilo je alarmantno stanje zbog vrućina u 16 gradova.

PRVI SMRTNI SLUČAJEVI

Pretpostavlja se da je nekoliko ljudi širom Evrope izgubilo živote usled ektremno visokih temperatura, a potvrđena su dva smrtna slučaja u Španiji.

Prvi slučaj je smrt 17-godišnjeg farmera iz Kordobe koji je preminio nakon rashlađivanja u bazenu, dok je 80-godišnjak umro nased ulice u Valjadolidu.

U Francuskoj je u četvrtak preminuo 33-godišnji građevinski radnik na gradilištu u Renu, gde je temperatura bila 35 stepeni Celzijusa u hladu.

Šestogodišnje dete iz Sirije takođe je bilo u kritičnom stanju nakon što ga je vodeni mlaz iz hidranta odbacio nekoliko metara i oborio. Incident se dogodio u Sen Deniju, predgrađu Pariza.

U Velikoj Britaniji, policija je upozorila ljude na opasnosti od rashlađivanja u rekama i jezerima nakon što se 12-godišnja devojčica utopila u rijeci Irvel kod Mančestera.

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    29. jun 2019 | 09:46

    Neka piju vodu

  • Djox

    29. jun 2019 | 00:51

    E bas nas briga za njih!

  • gale

    30. jun 2019 | 13:19

    Najstrasnije osudjujemo toliku vrucinu koja je na teritiriji Francuske. Narod Srbije je uz vas sa svom potrebnom podrskom da sto pre resite. A teroristi od vrucine da bude adekvatno kaznjen i procesuiran.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA