Uništiće Izrael za pola sata ako Amerika napadne Iran

Ozbiljne pretnje stižu sa iranske strane

  • 6

Izrael će biti uništen za pola sata, ukoliko SAD napadnu Iran, izjavio je visoki iranski parlamentarac u ponedeljak, prema novinskoj agenciji Mehr.

Nedelje tenzija kulminirale su prošlog meseca kada je američki predsednik Donald Tramp odlučio da u poslednjem trenutku odustane od planiranog napada na Iran, nakon što je Teheran oborio američki dron.

Vašington je optužio Iran i da stoji iza napada na brodove u Persijskom zalivu, što Teheran negira.

- Ako nas SAD napadnu, Izraelu će ostati samo pola sata života - rekao je Mojtaba Zolnour, predsednik komisije za nacionalnu sigurnost i spoljnu politiku iranskog parlamenta, navodi Mehr.

Direktor izraelske obaveštajne službe Mosad, Josi Koen, takođe je optužio Iran da stoji iza niza nedavnih napada na mete širom Persijskog zaliva.

Napad na tankere

Foto: Tanjug/AP

- Sa sigurnošću vam mogu reći, iz najboljih izvora izraelskih i zapadnih obaveštajnih službi, da Iran stoji iza napada - rekao je Koen na godišnjoj bezbednosnoj konferenciji u Izraelu.

Koen je pomenuo nedavne napade na naftne tankere u Zalivu, naftna polja u Saudijskoj Arabiji i u Bagdadu, prenosi AP.

Tvrdi da je te napade "odobrilo iransko rukovodstvo", a da ih je većinom izvela Revolucionarna garda.

TRAMP: IRAN SE IGRA VATROM

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da se Iran "igra vatrom" nakon što je Teheran objavio da je probio ograničenja zaliha obogaćenog uranijuma predviđena sporazumom Teherana sa svetskim silama. 

Tramp je, na pitanje novinara da li ima poruku za Teheran, odgovorio da nema, ali da Iran "zna šta radi" i da se "igra vatrom", preneo je Rojters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila je juče da je Iran probio ograničenja zaliha obogaćenog uranijuma predviđena nuklearnim sporazumom.

Donald Tramp

Foto: Tanjug/AP

Prethodno je iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif izjavio da su premašena ograničenja zaliha obogaćenog uranijuma ustanovljena sporazumom iz 2015. godine.

SAD: NASTAVIĆEMO DA VRŠIMO PRITISAK NA IRAN

Politika maksimalnog pritiska prema Iranu će se nastaviti sve dok zvanični Teheran ne promeni smer i prestane da obogaćuje uranijum, saopštila je Bela kuća.

- Maksimalni pritisak na iranski režim će se nastaviti sve dok njegovi lideri ne promene svoju putanju - saopšteno je iz Bele kuće nakon što je zvanični Teheran objavio da je prikupio više niskoobogaćenog uranijuma nego što je to dozvoljeno, prenosi Rojters.

Iz Bele kuće navode da na snagu mora da se vrati standard koji Iranu ne dozvoljava da bogati uranijum.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. jul 2019 | 19:11

    NIKO NORMALAN NEBI TREBAO DA ZELI RAT PROTIV IRANA JER ONI NISU IRAK A IZRAEL IMA NUKLEARNO ORUZJE I SIGURNO BI DOSLO DO NUKLEARNOG RATA!!!!!!

  • Misko

    2. jul 2019 | 21:33

    Kaubojima nije dosta Sirije gde su zakuhali, sad im Iran smeta, ko je posle Irana na redu, mada se vidi da oni unistavaju svaku zemlju koja suradjuje sa Rusijom pa i Kinom , njima treba stat na rep, postali su kao Hitler i njegovo unistavanje i pljackanje svijeta.

  • Dragan

    2. jul 2019 | 15:16

    Da naravno znamo, samo bolje da pregovarate inace ce vas polupati Ameri. A mislim da ce vas i Izrael dobro izlupati cak i vise od Amera. Dozovite se pameti i pricajte sa onim Trampom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA