≫ 

Švedska odustaje od zahteva za izručenje Asanža: Tužilaštvo čeka da proces bude kompletiran

Asanž se sumnjiči da je počinio krivično delo silovanja u Švedskoj 2010. godine

  • 0

Tužilaštvo Švedske odustaće od zahteva Velikoj Britaniji za izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, optuženog za silovanje za koje se sumnjiči da je počinio 2010. godine.

Britanski sud je osudio osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža na 50 nedelja zatvora zbog nepoštovanja uslova kaucije, nakon što je sedam godina proveo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Asanž je u međuvremenu negirao optužbe za silovanje, a švedsko tužilaštvo je u najnovijem saopštenju objavilo da neće donositi nikakve značajne odluke o narednim koracima dok proces ne bude kompletan.

- To znači da trenutno nije u igri izdavanje evropskog istražnog naloga - navela je u saopštenju zamenica direktora javnog tužilaštva Eva-Marie Person.

Nadležni organ je saopštio da će najkasnije u avgustu dati novu informaciju o istrazi protiv Asanža.

Džulijan Asanž Džulijan Asanž služi kaznu u Velikoj Britaniji zbog prekoračenja vremena za kauciju; Foto: Getty Images/ Jack Taylor

Person bi, takođe, mogla da se suoči sa zastarevanjem slučaja, pošto rok za donošenje konačne odluke ističe u avgustu 2020. godine.

Njen zadatak je dodatno komplikovan time što su američke vlasti već zatražile Asanžovu ekstradiciju po 18 tačaka, uključujući optužbe za zaveru i kršenje zakona o špijunaži, sa punim ročištem zakazanim za februar.

Ako bi bio optužen i osuđen u Švedskoj, Asanž bi četiri godine mogao da provede u zatvoru.

Ranje je istakao da se protivi ekstradiciji Švedskoj zbog bojazni da bi kasnije mogao da bude transportovan u SAD.

VIDEO: Ekskluzivni snimak Asanža u zatvoru: Zavirite u njegovu ćeliju

(Telegraf.rs/9news.au)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA