Užarena lava se spuštala niz planinu, kamenje letelo na sve strane: Svedoci o erupciji Strombolija

Erupcija je bila toliko snažna da se čula na udaljenosti od 30 kilometara

  • 0
Italy Stromboli Eruption Foto: Tanjug/AP

U jučerašnoj erupciji vulkana na italijanskom ostvru Stromboli poginula je najmanje jedna osoba, a nekoliko je ljudi povređeno.

Erupcija je bila toliko snažna da se čula na udaljenosti od 30 kilometara, prenosi Bi Bi Si, a očevici pričaju da se nakon snažne eksplozije začuo jak prasak da bi zatim sve prekrio pepeo od koga se ni nebo nije videlo.

- Nad Strombolijem se nadvio oblak u obliku pečurke, a onda je užarena lava krenula da se spušta niz planinu prema malom selu Ginostri, kamenje je letelo na sve strane - ispričala je Fiona Karter, turistkinja iz Velike Britanije koja se u momentu erupcije zatekla na ostrvu Panareji udaljenom oko 30 kilometara.

Italy Stromboli Eruption Foto: Tanjug/AP

Turisti su, kako su preneli mediji, nakon eksplozije krenuli da trče i potražili su spas u moru.

Kako prenosi Bi Bi SI, sumnja se da je poginuli tridestpetogodišnjak sa Sicilije koji je pešačio s prijateljem kada se dogodila eksplozija.

Vulkan je, naime, izbacivao komade stena i jedan od njih ga je pogodio, a njegovu je smrt potvrdio gradonačelnik Liparija Marko Gjordani.

Italy Stromboli Eruption Foto: Tanjug/AP

Prijatelj s kojim je krenuo na vrh je poreklom iz Brazila i on je pronađen u stanju šoka, a bio je na ivici dehidracije.

Vulkan na Stromboliju je jedan od najaktivnijih na planeti, njegove erupcije se prate od 1932. godine, ali je uprkos tome ostrvo veoma popularno među turistima.

Video: Užasavajuća erupcija vulkana u Italiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA