≫ 

Trampov "Šou života" na proslavi Dana nezavisnosti: Na vatrometu 3 osobe izbodene, još 16 povređeno

Tramp je priču o Americi nazvao "najvećim političkim putovanjem u ljudskoj istoriji" i tokom programa, koji su obeležile patriotske teme, pozvao Amerikance da ostanu "verni našem cilju"

  • 3

Američki predsednik Donald Tramp bio je domaćin proslave Dana nezavisnosti u Vašingtonu, tokom koje je odao počast vojsci, što su njegove pristalice pozdravile, dok su ga protivnici kritikovali zbog toga što je sebe stavio u centar pažnje na dan praznika koji je posvećen jedinstvu. Prilikom vatrometa u Čikagu došlo je do tuče, a tri osobe su izbodene nožem, dok je najmanje 16 povređeno.

Obraćajući se ispred spomenika podignutog u čast Abrahama Linkolna, Tramp je priču o Americi nazvao "najvećim političkim putovanjem u ljudskoj istoriji" i tokom programa, koji su obeležile patriotske teme, pozvao Amerikance da ostanu "verni našem cilju".

Donald Tramp, Dan nezavisnosti, proslava, vatromet, Vašington Foto: Tanjug/AP

U jednom trenutku, Tramp je čak obećao da će Amerikanci uskoro okačiti svoju zastavu na Marsu što, primećuje AP, teško da će biti postignuto do kasnih 2020-ih, ako i tada.

Tramp je ceremoniju, čije bio domaćin, nazvao "Šou života".

Dok su američki predsednici u prošlosti tradicionalno ostajali po strani i posmatrali Amerikance kako obeležavaju godišnjicu sticanja nezavisnosti na svoj način, on je direktno preuzeo rukovođenje proslavom, navodi Glas Amerike.

Donald Tramp, Dan nezavisnosti, proslava, vatromet, Vašington Foto: Tanjug/AP

Istoriju SAD, Tramp je nazvao "epom o velikoj naciji, čiji je narod rizikovao sve za ono što zna da je ispravno i ono što zna da je istina".

Umesto da priča o stvarima koje prave podele medu Amerikancima, Tramp je pričao o onome što ih ujedinjuje.

Donald Tramp, Dan nezavisnosti, proslava, vatromet, Vašington Foto: Tanjug/AP

- Dok se skupljamo ovde, ove večeri, i radujemo slobodi, sećamo se da delimo jedno istinski izuzetno nasleđe. Zajedno, mi smo jedna od najboljih priča ikad ispričanih - rekao je Tramp.

On je dodao da Amerikanci vole svoju slobodu i poručio da im je niko nikad neće oduzeti.

- Naša nacija je danas snažnija nego što je ikad bila - rekao je on.

Donald Tramp, Dan nezavisnosti, proslava, vatromet, Vašington Foto: Tanjug/AP

Tramp je odao posebno priznanje svakom od rodova američke vojske i pozvao mlade Amerikance da razmotre da od služenja u vojci naprave karijeru.

Najveći deo centralne proslave 243. godišnjice Dana nezavisnosti SAD organizovan je na Nacionalnom molu, području izmedu zgrade Kongresa i spomenika Džordžu Vašingtonu, osnivaču SAD i prvom američkom predsedniku.

Trampov govor su iz prvih redova pratili njegova porodica i bliski saradnici, članovi administracije, vojske i svi oni kojima je Bela kuća dala VIP karte za taj događaj.

Donald Tramp, Dan nezavisnosti, proslava, vatromet, Vašington Foto: Tanjug/AP

Manifestacija se tradicionalno završila vatrometom, koji je Tramp najavio kao najduži i najspektakularniji u istoriji.

Glas Amerike ističe da se očekuje da će troškovi proslave, uključujući i pripreme za događaj, održan u četvrtak uveče, iznositi nekoliko stotina miliona dolara.

Donald Tramp, Dan nezavisnosti, proslava, vatromet, Vašington Foto: Tanjug/AP

Paralelno sa proslavom koju je organizovao Donald Tramp, na Kapitol hilu je održan tradicionalni koncert, ali i protesti ženske antirantne organizacije Code Pink.

Dan nezavisnosti ili obeležavanje Četvrtog jula, državni je praznik koji slavi donošenje Američke deklaracije o nezavisnosti 4. jula 1776. godine, kojom je proglašena nezavisnost od Velike Britanije.

NA VATROMETU U ČIKAGU TRI OSOBE IZBODENE NOŽEM, JOŠ 16 POVREĐENO

Najmanje 16 osoba je povređeno u Čikagu nakon što je tuča prilikom tradicionalnog vatrometa izazvala paniku na proslavi 4. jula, Dana nezavisnosti.

Portparol čikaške policije Entoni Guljelmi rekao je da su tri osobe izbodene prilikom tuče koja je izbila tokom proslave, a 16 je prebačeno u bolnicu jer su ih izgazili ljudi koji su panično bežali sa lica mesta, prenosi AP.

On je dodao da su početni izveštaji o pucnjavi na proslavi bili netačni.

Kako navodi agencija, policija istražuje događaj, a za sada je nejasno da je neko uhapšen zbog incidenta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • javna ličnost

    5. jul 2019 | 10:45

    Poručio je da Amerikanci vole slobodu i da im je niko nikad neće oduzeti... Ali problem je što oni vole i da oduzimaju tu istu slobodu drugima u svetu.

  • miro

    5. jul 2019 | 09:53

    Melanijaaaaaaaaaaaaaaa

  • Hahaa

    5. jul 2019 | 09:59

    😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA