Kaliforniju pogodio najveći zemljotres u poslednje dve decenije, ljudi u strahu od novog potresa

Epicentar je bio nedaleko od Ridžkresta, na oko 240 kilometara od Los Anđelesa

  • 5
zemljotres, kalifornija Foto: Tanjug/AP

Južne delove Kalifornije pogodio je najjači zemljotres u poslednje dve decenije. Rihterova skala pokazala je 6,4 stepena, a epicentar je bio u blizini grada Ridžkresta, 240 kilometara severoistočno od Los Anđelesa.

U tom gradu, koji se nalazi jugozapadno od epicentra, došlo je do značajne štete, izjavio je za BBC lokalni profesor geofizičara Džon Randl.

Dodao je da je stanovništvo Kalifornije imalo sreće što se zemljotres dogodio podalje od većih gradova.

zemljotres, kalifornija Urušeni stambeni objekti; Foto: Tanjug/AP

Putevi su popucali, a vodovi u prekidu nakon zemljotresa, popucala su stakla i zidovi pojedinih stambenih objekata u regionu.

Regionalna bolnica Ridžkrest je evakuisana, saopšteno je iz vatrogasne službe okruga Kern. Vatrogasna služba je i medicinske ekipe susrele su se sa dvadesetak slučajeva lakših povreda usled zemljotresa i požara koji je nakon toga izbio.

Zemljotres je pogodio i Kinesko jezero - postrojenje za testiranje bombi američke mornarice. Jedan zvaničnik iz te ustanove izjavio je novinskoj agenciji AFP da postoji "značajna šteta" - uključujući požare, curenje vode i izlivanje opasnih materijala.

zemljotres, kalifornija Potes je trajao 15-tak sekundi, predmeti u kućama porušeni; Foto: Tanjug/AP

Brad Aleksander, portparol Odbora za hitne slučajeve guvernera Kalifornije, izjavio je da će vatrogasci i spasilački timovi biti an terenu u području Ridžkresta, gdje se sumnja da je požar zahvatio nekoliko stambenih objekata.

- Još ništa nije gotovo. Moglo bi da se dogodi još zemljotresa u tom području, svako ko tamo živi trebalo bi da sluuša savete, da ih se pridržava i ukoliko bude bila potrebna evakuacija, da pristanu na to - upozorio je.

Guverner Kalifornije Gevin Vinsom proglasio je opasnost na mestima koja su pogođena zemljotresom, jer takođe postoji zabrinutost da bi podrhtavanje moglo da se nastavi.

Gradonačelnica Ridžkresta Pidži Briden rekao je da su predmeti koji su padali sa grada pogodili prolaznike koji su tu zadesili, a da su gasovodi uništeni.

zemljotres, kalifornija Došlo je do uništenja i razaranja puteva; Foto: Tanjug/AP

- Navikli smo na zemljotrese, ali ne baš na ovakve situacije - rekla je ona.

Sistem upozorenja u Los Anđelesu nije poslao signal za alarmantu situaciju mnogim stanovnicima u regionu, piše "LA Times", pošto opasnost u tom okrugu nije toliko intenzivna.

Zemljotres je bio znatno jači nego što su neki to mogli da pretpostave.

zemljotres, kalifornija Popucao asfalt usled zemljotresa; Foto: Tanjug/AP

Stiven Sajks, stanovnik Ridžkresta, bio je pod tušem kada je njegova kuća počela da se trese.

- Cela kuća se silno tresla i istrčali smo na ulicu. To je trajalo oko 10 do 15 sekundi, bili smo stvarno uplašeni - rekao je za BBC.

zemljotres, kalifornija Roba padala u prodavnicama; Foto: Tanjug/AP

- Trenutno se spremamo za slučaj da se pojavi još jedan. Premeštamo predmete na pod i isključili smo dovod plina. Verovatno ćemo noćas da spavamo napolju - dodao je.

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jablan

    5. jul 2019 | 13:04

    Sini munjo udri grome čekaj se zemljo zlokobna !!! Tako to radi i uzvraća udarac NE - MILOSRDNI anđeo !!!

  • PRC

    5. jul 2019 | 14:49

    Češće i jače.

  • mihailo

    5. jul 2019 | 12:24

    Ima Boga,počeo rascep da radi,da proguta pola Kalifornije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA