Micotakis nakon pobede rekao da će zastupati sve Grke. Cipras prihvatio "presudu" naroda

On bi danas trebalo da položi zakletvu kao novi premijer Grčke

  • 0
Kirjakos Micotakis Grčka Foto: Tanjug/AP

Lider Nove Demokratije Kirjakos Micotakis sinoć je, posle pobede na vanrednim parlamentarnim izborima, obećao da će naporno raditi na tome da zastupa sve Grke. 

- Premalo nas je da bismo ostali podeljeni - rekao je Micotakis, prenosi Katimerini.

Micotakis, koji bi danas trebalo da položi zakletvu kao novi premijer Grčke, rekao je da je dobio snažan mandat koji će mu pomoći da promeni Grčku i primeni program o smanjenju poreza, otvaranju više radnih mesta i privlačenju dodatnih investicija, navodi Rojters.

Kirjakos Micotakis Grčka Foto: Tanjug/AP

- Društvo je poslalo jasnu poruku u korist rasta, stvaranja radnih mesta i bezbednosti - naveo je Micotakis, dodajući da će se transparentnost i meritokratija vratiti u Grčku i da će se ta zemlja glasnije čuti u Evropi.

Micotakis je istakao da upravljanje zemljom preuzima svestan svoje odgovornosti prema narodu, prenosi ANA.

On je poručio da na "presudu naroda" gleda sa skromnošću i poštovanjem. 

Micotakis je rekao da neće razočarati grčki narod i najavio da će poslanici raditi i tokom leta pošto "budućnost ne može da čeka".

Konzervativna Nova demokratija pobedila je na nedeljnim prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, porazivši vladajuću Sirizu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, pokazuju preliminarni rezultati.

Kirijakos Micotakis Foto: Tanjug/AP

Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je rezultate na osnovu 45 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Nova demokratija osvojila 39,74 odsto, što je 158 mesta u parlamentu, prenosi Rojters.

Siriza je osvojila 31,44 odsto glasova, odnosno 86 mesta u parlamentu.

CIPRAS POSLE PORAZA: PRIHVATAMO "PRESUDU" NARODA

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da poštuje volju naroda, koji je na prevremenim parlamentarnim izbroima glasao za dolazak na vlast opozicione Nove demokratije. 

- Danas uzdignute glave prihvatamo presudu naroda - rekao je Cipras obraćajući se novinarima.

On je dodao da je njegova partija Siriza morala da donese teške odluke, koje su imale teške političke posledice, kako bi, kako je naveo, dovela Grčku tamo gde je danas, prenosi Rojters.

Aleksis Cipras Foto: Tanjug/AP

Cipras je pozvao lidera Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa i čestitao mu pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima, rekao je ranije jedan zvaničnik Micotakisove stranke.

ERDOGAN PRVI ČESTITAO MICOTAKISU NA POBEDI

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prvi je šef države koji je pozvao lidera grčke Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa da mu čestita na izbornoj pobedi.

To je javila grčka agencija ANA, pozivajući se na neimenovane izvore u Novoj demokratiji.

Kako se navodi, Erdogan je poželeo sreću Micotakisu koji je istakao da se zalaže za ponovno uspostavljanje grčko-turskih odnosa na osnovama poštovanja međunarodnog prava i iskrenog dijaloga, od čega bi koristi imala oba naroda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA