≫ 

Liderka Hongkonga priznala da je zakon o ekstradiciji "mrtav". Protestanti joj ne veruju

Tvrde da je to "još jedna smešna laž" i najavljuju nove proteste

  • 0

Liderka Hongkonga Keri Lam izjavila je u utorak da je zakon o ekstradiciji, koji je izazvao najveću političku krizu decenijama unazad, "mrtav", priznajući da je rad vlade bio "totalni neuspeh". Međutim, ona nije potvrdila da je kontroverzni zakon u potpunosti povučen, što je navelo aktiviste da za njenu izjavu kažu da je "još jedna smešna laž" i pozovu na još masovnije proteste.

Nacrt zakona, koji bi omogućio da ljudi u Hongkongu budu upućeni na suđenje u kontinentalnu Kinu, izazvao je ogromne i ponekad nasilne ulične proteste.

Sredinom juna Lam je odgovorila tako što je suspendovala zakon, ali taj potez nije uspeo da ublaži kritičare, koji su pozvali na njenu ostavku.

Keri Lam Hongkong Hong Kong Carrie Lam Foto: Tanjug/AP

Demonstracije su se takođe pretvorile u širi pokret koji poziva na demokratske reforme i zaustavljanje kliznih sloboda na polu-autonomnoj teritoriji.

U utorak, Lam je obećala da njena vlada neće pokušati da reaktivira zakon u parlamentu, baš kao što su demonstranti spremni na "stres test" Banke Kine kolektivnim povlačenjem sredstava.

- Ne postoji takav plan. Zakon je mrtav - rekla je Lam.

Međutim, ona je odbila da se povinuje zahtevima da se predlog zakona u potpunosti povuče iz zakonodavnog plana, što je izazvalo uznemirenje kod antivladinih pristalica.

Hongkong Hong Kong protesti Foto: Tanjug/AP

- Reči Lamove o zakonu su "još jedna smešna laž" - objavio je vodeći demokratski aktivista Džošua Vong, koji je nedavno pušten iz zatvora zbog učestvovanja u studentskim protestima 2014. godine.

On je istakao kako "zakon još uvek postoji u zakonodavnom programu do jula sledeće godine".

Civilni front za ljudska prava, koji je organizovao neke od masovnih skupova, rekao je da će najaviti nove proteste narednih dana.

Grad je bio uvučen u najtežu krizu u novijoj istoriji nakon mesec dana velikih marševa, kao i u odvojene nasilne sukobe s policijom u kojima je učestvovala manjina tvrdokornih demonstranata.

Demonstracije su predstavljale jednu od najvećih pretnji stabilnosti Hongkonga otkako je teritorija vraćena Kini od Britanije 1997. godine.

Video: U Hong Kongu haos prerasta u pobunu protiv Kine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA