Veliki slučaj Amal Kluni: Na sudu brani filipinsku novinarku koja vodi "rat" protiv Rodriga Dutertea

Marija Resa otkriva detalje iz Duterteove borbe protiv trgovine drogom

  • 0

Međunarodna adokatica za ljudska prava Amal Kluni i advokatica Kilin Galagar predvodiće pravni tim koji će predstavljati Mariju Resu, filipinsku nagrađivanu novinarku koja je ove godine nekoliko puta hapšena jer vlasti pokušavaju da je "ućutkaju".

- Jasno je da vlada manipuliše zakonima kako bi zastrašila jednog od svojih najupornijih kritičara u medijima - saopštio je Komitet za zaštitu novinara nakon njenog hapšenja u martu.

Mariju Resu opisuju kao hrabru novinarku protiv koje je pokrenut postupak jer izvešava i stoji protiv kršenja ljudskih prava.

- Nastavićemo sa svim raspoloživim sredstvima da bismo opravdali njena prava i branili slobodu štampe i vladavinu prava na Filipinima - rekla je Amal Kluni u saopštenju javnosti.

Resa je jedan od osnivača i urednik sajta "Rapler", koji je postao poznat nakon detaljnog izveštavanja o ratu predsednika Rodriga Dutertea protiv narko-dilera.

Resa je takođe prošle godine optužila Dutertea da vodi sistemsku kampanju protiv novinskih organizacija na Filipinima i protiv nje lično.

Okrivljena je zbog "sajber kletve" i zbog toga optužena u februaru. Takođe protiv nje se vodi i postupak zbog priče objavljene 2012. godine o biznismenu Vilfredu Kengu kog je povezala sa trgovinom drogom i krijumčarenjem ljudi.

U martu je uhapšena na aerodromu u Manili zbog optužbi u vezi sa prevarama oko hartija od vrednosti.

Klunijeva je ranije zastupala dvojicu Rojtersovih novinara Va Lonea i Kjau So Oa, koji su bili zarobljeni u Mjanmaru pošto su izveštavali o masakru nad Rohindža muslimanima. Dobitnici Pulicerove nagrade su oslobođeni u maju.

Amal Kluni je udata za holivudskog glumca Džordža Klunija sa kojim ima dvoje dece.

Pofledajte video: Advokatica je Džordža Klunija spustila na zemlju, a uspeva da mu izmami i suze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA