Iran ponovo upozorio SAD: "Američke baze su u dometu naših raketa, potrudite se da ne pogrešite"

Tenzije između Irana i Sjedinjenih Američkih Država ne jenjavaju

  • 5

Iranski ministar za kulturu i socijalna pitanja Hosein Nedžat upozorio je u utorak da bi, ukoliko SAD napadne tu zemlju, iranska vojska mogla da uništiti američke nosače aviona u Persijskom zalivu, što će dodatno povećati tenzije između dve zemlje.

- Američke baze su u dometu naših raketa... Ukoliko Amerikanci načine grešku, uništićemo njihove nosače aviona. Oni su vrlo dobro svesni posledica vojnog sukoba sa Iranom - upozorio je Nedžat.

Kako prenosi tamošnji "Al Masdar njuz", Nedžat ističe da rat nije opcija o kojoj Tramp razmišlja i da američki predsednik želi da izvrši maksimalan pritisak na Iran kako bi se vratio pregovorima.

- Iran je ugrozio bezbednost Izraela i sada ne strahuje samo ta zemlja, već i Saudijska Arabija, kao i Amerika. Teheran vodi rat na neprijateljskim granicama, a ne na svojim - rekao je ministar.

Izraelski premijer Bendžamin Netanjahu dao je slične izjave, upozorivši Iran da se nalazi u dometu izraelskih ratnih aviona. Izraelski zvaničnici izneli su te tvrdnje nedelju nakon što je Modžtaba Zolnur, predsednik Komisije za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku iranskog parlamenta, naveo da će "u slučaju napada na Iran, Izrael biti zbrisan u roku od pola sata", objavio je Sputnik.

Tenzije između SAD i Irana napete su još otkako su se Sjedinjene Države povukle iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana iz 2015. (JCPOA) u maju prošle godine optužujući Iran da ne poštuje sporazum.

Uprkos optužbama, Iran nije prekršio ništa što je ranije dogovoreno o nuklearnom naoružanju, potvrdila je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Nakon povlačenja, SAD su ponovo uvele niz sankcija protiv Irana, a to do danas nisu prestale da čine.

(Telegraf.rs/Spunik international)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    10. jul 2019 | 12:45

    Nisu hrišćani ali ih podržavam protiv ovih zlikovaca!

  • RICINUS

    10. jul 2019 | 13:43

    Dali će te da pošaljete jednu raketu na bonstil?

  • Vuk na ovcu

    10. jul 2019 | 12:27

    Americke vrijednosti su velike, ali ih oni selektivno primjenjuju, te su za neke zemlje veliko zlo. Al i to je Amerika, pravo jaceg.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA