≫ 

Černobilj i zvanično postaje turistička atrakcija, predsednik Ukrajine razradio plan (VIDEO)

Zelenski gradi "zeleni koridor" koji će omogućiti turistima bezbedniji dolazak

  • 1

Černobilj, u kom se 1986. godine dogodila nuklearna katastrofa zvanično će postati turistička atrakcija, saopštip je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zabranjena zona postala je veoma popularna nakon što je HBO emitovao mini-seriju o toj tragediji, a predsednik Ukrajine navodi da je vreme da se neke stvari promene kada je u pitanju to mesto.

- Moramo da damo ovoj teritoriji Ukrajine novi život. Sve do sada, Černobilj je bio negativan deo ukrajinskog brenda. Vreme je da to promenimo - rekao je Zelenski.

Reaktor 4 nuklearne elektrane "Černobilj" eksplodirao je 26. aprila 1986. naređena je evakuacija, a radijacija se proširila skoro čitavom Evropom. Sama eksplozija oterala je zvanično u smrt 31 osobu, ali su posledice daleko veće, jer je veliki broj ljudi bio izložen fatalnim dozama radijacije.

Volodymyr Zelenskiy, Volodimir Zelenski Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski; Foto: Tanjug/AP

- Černobilj je jedinstveno mesto naše planete gde se priroda ponovo rodila nakon katastrofe koju je napravio čovek. Moramo ovo mesto da pokažemo svetu, naučnicima, ekolozima, istoričarima, turistima - rekao je Zelenski.

Dok je veći deo tog područja otvoren za turiste 2011, predsednikove reči će verovatno da još više povećaju popularnost "mračnog turizma" u regionu.

Zelenski ima u planu da zonu evakuacije pretvori u jednu od tačaka rasta nove Ukrajine.

- Pre svega, formiraćemo zeleni koridor za turiste - rekao je on.

Takav koridor će omogućiti turistima bezbedan ulazak u zonu evakuacije.

Pogledajte video: Dan koji čovečanstvo treba da slavi kao drugi rođendan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    12. jul 2019 | 10:31

    Ako je pisalo da ce decenijama da bude zracenja sta ima tu turisti da traze mnogi smo zrtve bili toga koji smo tada u blizini za vreme havarije radili,ne ponovilo se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA