"Ne šaljite Albanca na lečenje u Beograd!" Reakcije na vest da će malog Altina proterati u Srbiju

"Šta ovo radi naša država"

  • 53
Altin Vitija Foto: Facebook/Altin I. Vitia

Albanac sa Kosova Altin Vitija (18), koji se 2015. godine razboleo u Švedskoj i kome je urađena transplantacija srca, moraće da bude deportovan u Srbiju na dalje lečenje i negu koja mu je potrebna. Odbor za migracije je doneo takvu odluku jer mladić nije državljanin pomenute skandinavske zemlje, a na Kosovu ne postoje garancije adekvatnog medicinskog tretmana za ovakve slučajeve.

Kosovska ambasada u Švedskoj apeluje na to da Vitija ostane u toj državi, jer su, kako kažu, uvereni da u Srbiji ne bi dobio tretman koji mu je potreban.

- Na Kosovu ne postoje uslovi koji mu garantuju adekvatno lečenje, a najprihvatljivije bi bilo da tinejdžer ostane u bolnici u Švedskoj - navode iz ambasade.

Kosovska ambasada u Stokholmu je izdala saopštenje da kosovski pasoši nisu prihvaćeni u Srbiji i savetuje da 18-godišnji pacijent ne putuje tamo na osnovu toga što "postoji mogućnost da će mu nega biti uskraćena".

Prema podacima Švedskog odbora za migracije, srpske vlasti su primile informacije o dečakovom zdravstvenom stanju i potvrdile da će primiti Altina Vitiju na dalje lečenje.

Altinu i njegovoj majci odbijeni su zahtevi za nastavak boravka u toj zemlji, nakon čega je Odbor za migracije obavestio porodicu, kao i bolnicu, da Vitija mora da bude proteran u Srbiju i da ne postoji prepreka u tome što je Švedska priznala nezavisnost Kosova.

- Postoji sporazum između zemalja, a onaj ko ima kosovosko državljanstvo, može lako postati državljanin Srbije - kaže direktor komunikacija nadležnog Odbora Fredrik Bengtson i naglašava da se radi o tome postoji li ili ne postoji pravo na brigu u drugoj državi.

Altin Vitija Dečak koji se pre četiri godina razboleo u Švedskoj i kom je ugrađeno novo srce, plaši se odlaska u Srbiju; Foto: Facebook/Altin I. Vitia

Džesika Đandomeniko, politikolog i stručnjak za Balkan, iznenađena je odlukom Odbora za migracije.

- Nijedan kosovski Albanac dobrovoljno ne bi potražio negu u Srbiji. U tom delu Balkana, onaj ko je prinuđen da potraži hitnu, visoko specijalizovanu negu i može da je priušti, radije pokušava da to učini u Atini ili Istanbulu, nego u Beogradu. Iako postoji papir, nije sigurno da bi bolnice i doktori u Beogradu i širom Srbije adekvatno pomogli, naročito ako se ima u vidu to što je mladić sa Kosova - rekla je ona.

ŠVEDSKA JAVNOST PODELJENA O SLUČAJU

Vest o deportaciji Srbiji albanskog tinejdžera poreklom sa Kosova, izazvala je polemiku u Švedskoj.

Društvene mreže preplavljene su komentarima o ovom slučaju, a mišljenja su podeljena.

"Šta ovo radi naša država", "Izgleda da švedske vlasti moraju da nauče nešto više o Konvenciji o pravima deteta", "Bolesna odluka Odbora za migracije", "Zašto da ga deportuju, pa nije počinio nikakav zločin. Da li je nekog silovao ili ubio", komentari su podrške mladom Altinu Vitiji.

Međutim, mnogo je više Šveđana koji pozdravljaju odluku o deportaciji. Mnogi smatraju da je država već dovoljno učinila što mu je omogućila ekspresnu transplantaciju i četiri godine ga lečila.

"Koliko vidim odmah je dobio novo srce, a nije švedski državljanin. Mnogi čekaju na takvu vrstu transplantacije. Trebalo je da bude poslednji na listi", "Ne zaboravite da je došao u Švedsku kao turista i da je ovde proveo četiri godine u bolnici kao strani državljanin. Izgleda da je naša država baš velikodušna", "Živeo je i lečio se na račun Švedske. Da li to znači dodatne obaveze i troškove od poreza", "Dobio je novo srce na koje čeka mnogo ljudi, idi odavde!", samo su neki od komentara na ivici humanosti.

Neki su se pozabavili političkom konotacijom ovog slučaja.

"Prema mišljenju Srbije, Kosovo nije nezavisna država, već je u sastavu Srbije. Ljude koji su rođeni na teritoriji Kosova Srbija smatra svojim državljanima, samim tim tamo mogu da brinu o ovom dečaku", "Srbi smatraju da Kosovo pripada njima, tako da je odluka o deportaciji u tu zemlju logična. Jedino je čudno to što je Švedska priznala Kosovo kao suverenu državu, a sada državljaniiina Kosova šalju u Srbiju", "Istina je to da Srbija, a naročito bolnice u Beogradu mogu da ponude pacijentima dobar tretman, uključujući transplantaciju srca i rehabilitaciju. Isto važi i za susedne zemlje na Balkanu", komentari su Šveđana na Fejsbuku i Tviteru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cinik

    13. jul 2019 | 15:05

    U skladu sa svim cinizmima ovoga pokvarenog svijeta pitam se dali je tom kosovskom tinejdjeru presadjeno srce od nekog Srbina uzeto u zutoj kuci.

  • Rs

    13. jul 2019 | 16:17

    Ako nece u Srbiju zašto ga ne pošalju u Tiranu

  • Salamander

    13. jul 2019 | 15:53

    KOSMET JE SRBIJA onda je nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA