≫ 

El Čapo osuđen na doživotnu robiju

U februaru je proglašen krivim za krijumčarenje narkotika, pranje novca i upotrebu vatrenog oružja

  • 6

Meksički narko-bos Hoakin "El Čapo" Guzman osuđen je na doživotnu kaznu zatvora plus još 30 godina na sudu u Bruklinu zbog krijumčarenja ilegalnih droga u SAD.

Porotnici su 62-godišnjeg narko-bosa proglasili krivim za krijumčarenje narkotika, pranje novca i upotrebu vatrenog oružja u februaru nakon suđenja koje je trajalo 11 nedelja.

Govoreći pred sudom pre izricanja presude, El Čapo je rekao da je njegovo zatočenje u SAD bilo "psihološko, emocionalno i mentalno mučenje 24 sata dnevno".

El Čapo je rekao da mu je uskraćeno pravično suđenje i da je njegov slučaj bio "uništen" lošim ponašanjem porotnika.

El Čapo, Ema Koronel, suđenje Foto: Tanjug/AP

Tokom suđenja, tužioci su izneli dokaze koji su pružili izvanredan uvid u brutalni i unosan svet meksičkog kartela Sinaloa i kako je El Čapo postao njegov glavni organizator, trgujući hiljadama kilograma kokaina, heroina, marihuane i metamfetamina.

El Čapovi advokati samo su 30 minuta iznosili odbranu svog klijenta, u kojoj su tvrdili da je on "žrtveni jarac koji je postupao po tuđim nalozima".

Međutim, porota ga je osudila po svih 10 tačaka optužnice, nakon što je saslušano više od 50 svedoka.

Guzman je pre hapšenja 2016. godine dva puta pobegao iz zatvora visoke bezbednosti.

KO JE EL ČAPO GUZMAN?

Njegovo pravo ime je Hoakin Guzman Loera, a nadimak "El Čapo" zapravo znači "kratki". On je visok samo 167 centimetara.

Možda je El Čapo nizak rastom, ali svakako mu ne manjka keša. El Čapo je najpoznatiji i najbogatiji narko-diler na svetu.

Prema podacima tužilaca, zaradio je 14 milijardi dolara od trgovine drogom tokom svoje karijere.

El Čapo Gusman,  El Chapo Foto: Tanjug/AP

Suđenje mu je počelo u novembru zbog trgovine drogom, ubistava i pranja novca.

Guzman je vođa Sinaloa kartela na severnom Meksiku, koji je postao najveći snabdevač droge u SAD. Tokom suđenja saznalo se da je krijumčario drogu u plastičnim bananama i konzervama

MAJSTOR BEKSTVA

U 2001. godini pobegao je iz meksičkog zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem. Bio je u bekstvu sve do 2014. kada je ponovo uhvaćen.

Međutim, godinu dana kasnije uspeo je da pobegne kroz tunel koji se nalazio ispod njegove ćelije. Najzad je ponovo uhvaćen 2016. godine, nakon čega je isporučen SAD.

OPTUŽBE OD KOJIH "ISPADA VILICA"

Tokom suđenja narko-bosu pojavile su se neke od neverovatnih tvrdnji, a jedna od njih jeste da je bivši predsednik Meksika Enrike Pena Nijeto uzeo čak 100 miliona dolara mita od El Čapa, što je on negirao.

Saznalo se i da je narko-diler svog rivala sahranio živog, imao sobu za ubistva sa odvodom, ali posedovao i privatni zoo.

EL ČAPOVA SUPRUGA PRIVUKLA VELIKU PAŽNJU

Ema Koronel privukla je veliku pažnju tokom suđenja u Njujorku. El Čapo je koristio i poseban softver kojim je špijunirao svoju ženu, a dopisivao se i sa njom i sa svojom ljubavnicom.

Ema Koronel, El Čapo, supruga, suđenje, Emma Coronel Aispuro Foto: Tanjug/AP

OSTATAK ŽIVOTA PROVEŠĆE U AMERIČKOM ZATVORU

Kako se ranije spekulisalo, narko-bos bi mogao da provede ostatak života u zloglasnom zatvoru "ADX Florens" u Koloradu, iz kojeg niko nikada nije pobegao. Kaznu u njemu služe ili su služili neki od najvećih terorista i ubica, ili kako je rekao jedan bivši zatvorenik: ljudi koji nemaju nikakvog poštovanja prema ljudskom životu.

"ADX Florens" je najbolje obezbeđeni zatvor u SAD iz kojeg niko nikada nije pobegao, što ga čini idealnim za El Čapa, koji je čak dva puta uspeo da pobegne iz meksičkih zatvora.

Supermaks zatvor, kako ga još zovu, nalazi se usred Kolorada i ima 490 kreveta. Poznat je i kao "Alkatraz Stenovitih planina".

Zatvorenici su smešteni u ćelijama za po jednu osobu čak 23 sata dnevno, što ih lišava praktično svih kontakata sa spoljnim svetom. Samice su dimenzije 2x3,60 metara. Zastakljeni prorez 120x10 centimetara omogućava samo pogled u nebo, pa zatvorenici ne mogu ni da naslute u kom delu zatvora se nalaze.

Svaka ćelija ima betonski krevet, pisaći sto, hoklicu i policu. Većina samica ima i televizor, a sve obroke dobijaju u četiri zida, pa obeduju na korak od toaleta.

Kompleks je opasan bodljikavom žicom, a nadgledaju ga tornjevi sa naoružanim čuvarima, teško naoružane patrole i psi koji su uvek spremni za napad.

Zatvorski kompleks je delimično pod zemljom i okružen je veoma visokim zidinama tako da zatvorenici ne mogu da vide dalje od njih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA