Sekta "falun gong" je privukla skoro 100 miliona Kineza: Tehnika disanja u borbi s vađenjem organa

Prema rečima Lusi Žao, predsednice Falun gonga u Australiji, reč je o tradicionalnoj budističkoj školi meditacije

  • 5
Falun Gong Foto: Profimedia/INSTAR Images

Istorija se ponavlja, čuli smo bezbroj puta. Pre 2.000 godina, rimski vladar Neron zapalio je svoju prestonicu, pokušavajući za to da okrivi hrišćane i izbriše njihovu veru. Vekovima kasnije, 20. jula 1999. godine, lider kineske Komunističke partije, Džijang Zemin progonio je članove falun gonga i njegovih desetine miliona sledbenika. Talas terora "zapljusnuo" je celu zemlju, navodi theepochtimes.com. Naravno, poklonici ove sekte za sebe nikad neće reći da su deo sekte...

Sledbenici falun gonga nisu uzmakli uprkos činjenici da je, iz njihovog ugla, Komunistička partija koristila sve moguće tehnike zastrašivanja razvijene kroz istoriju političke represije.

FALUN DAFA

Falun gong poznat i kao falun dafa predstavio je javnosti 13. maja 1992. godine osnivač Li Hongži. Učenja falun gonga zasnivaju se na već pomenutim principima istinoljublja, tolerancije i empatije. Njegovih pet setova meditativnih vežbi brzinom požara raširile su se kroz Kinu, "od usta do usta" jer su se ljudi, navodno, osećali psihički bolje i zdravije.

Falun Gong Falun gong pokret je osnovan 1992. godine, Foto: Profimedia/INSTAR Images

PRITVOR I RADNI LOGOR

Toni Liu je postao zainteresovan za falun gong dok je bio srednjoškolac u Kini. On je, pošto je bio na mirnom protestu protiv komunističke vlasti, dve godine proveo u pritvoru.

- Nije mi bilo dozvoljeno da spavam, danima nisam smeo da koristim toalet, kažnjavali su me fizički, bičevali me, sve da bih se odrekao falun gonga - rekao je on za SBS news.

Džoi Huang bio je na postdiplomskim studijama i živeo u Šangaju kada je poslat u radni logor, nekoliko godina pošto se pridružio falun gongu.

- Terali su me da ležim na zemlji i udarali me nesprestano dok ne ostanem bez daha. Sećam se da sam se osećao kao da bih odmah radije umro - navodi Huang.

Obojica su ovih dana u Sidneju da bi obeležili 20 godina od kada je falun gong zabranjen u Kini, 20. jula 1999. godine. Kako se objašnjava, falun gong pokret je osnovan 1992. godine, to je duhovna vežba koja podrazumeva kontrolisano disanje i nežne pokrete. Prema rečima Lusi Žao, predsednice falun gonga u Australiji, to je tradicionalna budistička škola meditacije.

Kineske vlasti zabranile su pokret sedam godina od osnivanja pošto je 10.000 članova pojavilo na centralnom trgu u Pekingu na mirnom protestu. Zvanični Peking je obeležio pokret kao "zli kult" i zatvorio hiljade sledbenika.

UZIMANJE LJUDSKIH ORGANA

Godinama su lideri falun gonga optuživali kineske vlasti da od njegovih članova na silu uzimaju organe, što je zvanični Peking negirao. "Nezavisni eksperti" su utvrdili da uzimanje organa i dalje traje. Uzimanje bubrega pogubljenih zatvorenika, navodno, datira još od sedamdesetih godina prošlog veka. Prema nekim procenama, najmanje 50.000 do čak 90.000 transplantacija se dogodi godišnje.

Toni Liu je bio jedan od onih koji je dao dokaze o uzimanju organa, iako, kako sam kaže, nije video nijedan konkretan slučaj, kaže da mu je, dok je bio u pritvoru, krv redovno uzimana i da je često išao na rendgen. On se setio slučaja kada ga je cimer u ćeliji tukao, a drugi uleteo u ćeliju sa naredbom čuvara za pritvorenika koji ga je tukao: "Nemoj da mu oštetiš organe!".

- Bio sam u šoku, mislio sam zašto njih briga za moje organe - kaže Liu.

Početkom 1999. godine, kineska vlada je procenila da falun gong ima između 70 i 100 miliona sledbenika, koji su mogli da se vide svugde, od metropola do manjih mesta, kako uz umirujuću muziku izvode svoje jutarnje rituale. Jedan zvaničnik vlade utvrdio je tada da je pokret doneo samo benefite kineskom narodu, a nikakvu štetu.

Ali, upravo je to predstavljalo problem, iznenadna popularnost mogla je da bude opasna po ateističku ideologiju Komunističke partije. Dokumentovano je da je 4.322 člana falun gonga umrlo odbijajući da se odrekne svojih ubeđenja.

Ipak, pretpostavlja se da je broj mnogo veći, jer su mnoge smrti obavijene velom tajne.

Progon članova falun gonga se i dalje nastavlja, navodi se u tekstu, ali su oni, i posle 20 godina, sigurni da neće pokleknuti.

Inače, MUP Srbija zabranio je skup organizacije falun gong planiran za 25. april 2018. godine u Beogradu i Smederevu, i to je 16. put da se toj organizaciji zabranjuje okupljanje u raznim gradovima u Srbiji, naveli su tada organizatori.

Pogledajte uznemirujući video:

(Telegraf.rs / Izvor: theepochtimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA